Kerényi Imre buzizása kiverte a biztosítékot kultúrkörökben

„Vidnyánszky meg fogja csinálni azt a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről”. Kerényi Imrének ezeket a szavait általános felháborodás követte az utóbbi napokban a magyar kultúrkörökben.

Orbán Viktor személyes megbízottja – aki korábban a magyar miniszterelnököt fáraóhoz hasonlította – még áprilisban beszélt így a Nemzeti Színháznál bekövetkezett igazgatóváltásról, de a kijelentésnek csak most lett visszhangja: három kulturális intézmény, szervezet is a távozását követeli. Annál is inkább, mert utóbb arról is beszélt, hogy a mai magyar színészoktatás „ nem elég nemzeti”.

Kerényi Imrét első között Alföldi Róbert utódja a Nemzeti Színház élén, Vidnyánszky Attila bírálta, majd a színház- és filmművészeti egyetem fogalmazott meg állásfoglalást: „Tiltakozunk Kerényi Imre, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SzFE) korábbi tanárának gyűlöletkeltő kijelentései ellen, melyekkel kísérletet tesz az egyetem lejáratására és hallgatóink megbélyegzésére. ... Mélységesen elítéljük a legszélsőségesebb formációk és orgánumok retorikáját idéző gondolatokat, és különös aggodalommal tölt el bennünket, hogy Kerényi Imre mindezt a kulturális értékekért is felelős miniszterelnöki megbízottként mondta. Nem tartjuk méltónak a magyar állam, a magyar kormány semmilyen képviseletére.”

Pénteken állást foglalt a Független Előadó-művészeti Szövetsége is. „A FESZ felszólítja a miniszterelnököt, hogy a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős megbízottját azonnali hatállyal mentse fel hivatalából” – írták közleményükben.

Kerényi Imre egy sor kulturális projektért felel – emlékeztet az Index. Elindította nemzeti könyvtár sorozatát, amellyel 300 milliós állami támogatásból ad ki könyveket, hogy létrehozza a nemzeti kánont. A lap korábban megírta, hogy Kerényi nem rendezte a magyar írók szerzői jogait a könyvek egy részénél, így az állami kiadás kalózkiadásnak számít. A miniszterelnöki megbízott felel az alkotmány népszerűsítéséért, szobrokat avattat, létrehozta az alkotmány asztala programot, és a kormány munkáját dicsérő kiállításokat szervez.

Megszólalt a Magyar Színházi Társaság is. A szervezet „elnöksége az általa képviselt színházi szakma és minden józan érzésű ember nevében visszautasítja Kerényi Imre a Belvárosi Polgári Szalonban 2013. áprilisában elhangzott szavait. Megnyilatkozása magánemberként is elfogadhatatlan, Kerényi Imre jelenleg azonban miniszterelnöki megbízottként engedi meg magának a tűrhetetlen hangnemet. A Színház- és Filmművészeti Egyetem lejáratása és burkolt fenyegetése, a kirekesztő szavak használata megengedhetetlen és nem maradhat válasz és következmények nélkül.

 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?