Kolozsvári Kulturális Központ: alig van anyagi tartaléka a kulturális szervezeteknek

A Kolozsvári Kulturális Központ egyesület online kérdőívére válaszoló 51 romániai kulturális szervezet 60 százalékának nincsenek anyagi tartalékai, azoknak, amelyeknek van, ez a következő 2-3 hónap alapköltségeire elég. Az egyesület javaslatcsomagot nyújtott be a kolozsvári önkormányzathoz a szektor támogatására.

Online kérdőívvel mérte fel a járvány hatását a romániai kulturális szervezetek életére a Kolozsvári Kulturális Központ. A felhívásra március 26. és április 16. között 51 szervezet válaszolt, ebből 27 kolozsvári.

Mint kiderült, a válaszadók 31 százaléka teljesen felfüggesztette a tevékenységét, 41 százaléka részben, 28 százalék pedig online-ra váltott, átgondolta a betervezett programjait, és kutatással, projektírással, újratervezéssel foglalkozott a járvány romániai terjedésének első hónapjában.  

A rendelkezésre álló adatok szerint a járvány első hónapjában Kolozsváron több mint 335 kulturális eseményt mondtak le, amelyre kb. 22500 személyt vártak. Ez alatt az időszak alatt a válaszadó szervezetek anyagi vesztesége 12 ezer lej és 350 ezer lej között mozgott. 2019 hasonló időszakához képest átlag 70 százalékkal csökkent a bevételük.

A válaszadó szervezetek 60 százalékának nincsenek anyagi tartalékai, azoknak, amelyeknek van, ez a következő 2-3 hónap alapköltségeire elég. 19 százalékuk azonnali leépítésre kényszerült, 30 százalékuk pedig úgy becsüli, hogy a következő 3-6 hónapban meg kell válnia néhány alkalmazottjától.

Annak kapcsán, hogy Emil Boc kolozsvári polgármester közvitát kezdeményezett a kolozsvári kulturális szektorról, a Kolozsvári Kulturális Központ egyesület 104 tagintézménye közös javaslatcsomagot küldött el az önkormányzatnak, amely itt olvasható.

Beadványukban emlékeztetnek arra, hogy a kolozsvári kulturális szektorhoz tartozó 14 közintézmény, mintegy 1000 civil szervezet és számos magánvállalkozás legalább 2000 főt foglalkoztat állandó munkaszerződéssel, további 2000-et idényszerűen, ezen kívül pedig külsősöket is, illetve évente 2,5 millió főt tesz ki a kulturális szektor közönsége, és évente 170 millió lej bevételt generál.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?