Amerikai tüntetések: levették az Elfújta a szél című filmet az HBO Maxról

A rasszizmus és a rendőri erőszak elleni tüntetések közepette visszavonták az HBO Max internetes platformról Victor Fleming nyolc Oscar-díjas filmjét, az 1939-es Elfújta a szél (Gone with the Wind) című, az Egyesült Államok déli részén játszódó alkotást, mert bizonyos vélemények szerint revizionista, ugyanis romantikus, nosztalgikus színben tünteti fel a rabszolgatartás korszakát, írja a News.ro.

Minden idők egyik legnagyobb bevételét termelő filmjét, az Elfújta a szélt azért vették ki az HBO Max kínálatából, mert „a kor rasszista előítéleteit jeleníti meg”, a rabszolgákat sorsukkal elégedett, alkalmazottként kezelt személyekként mutatja be, ezzel újraértelmezve az amerikai történelem sötét korszakát. A történészek egy része szerint ezzel a film azt az ideológiát tükrözi, miszerint a déli államok függetlenségükért harcoltak az amerikai polgárháborúban, és nem a rabszolgaság intézményének megőrzéséért.Az HBO Max szerint magyarázat nélkül felelőtlenség lenne közzétenni ezt a filmet, ezért a későbbiekben kontextusba helyezve forgalmaznák.

Ugyanakkor a BBC iPlayer, a Netflix és a BritBox kiiktatta kínálatából a Little Britain című vígjáték-sorozatot, mert abban fehér színészeket maszkíroztak fekete karaktereknek, rájátszva bizonyos sztereotípiákra. Ugyanezért a Come Fly with Me is lekerült a Netflixről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?