Méhes György mesedélután a kolozsvári Bulgakovban

A 97 éve született Méhes György emlékére a kolozsvári Puck Bábszínház és az életművet gondozó Erdélyi Híradó Kiadó mesedélutánt szervez a kolozsvári Bulgakov kávézóban.

Műsoron:

Ki lopta el a meséket?

(Vásári bábjáték Vitéz Lászlóval a kolozsvári Puck Bábszínház előadásában)

Győzhetetlen Szikra Ferkó kalandjai

(Felolvasás Méhes György meséiből)

Szőjünk meseszőnyeget!

(Interaktív játék. A gyerekek lerajzolhatják és a bátrabbak el is mesélhetik, hogyan találkozhatott Szikra Ferkó újra kedvesével, Fuvallattal – Viharkirály legkisebb és legszebb lányával.)

Ajándékok, nyeremények, meglepetések is várják a kicsiket és nagyokat.

Házigazdák: Máté Varga Ibolya és Orbán János Dénes

Szombaton, május 25-én, 17 órakor a Bulgakovban (Virág – I. M. Klein u. 15–17 sz.)

Méhes György Kossuth-díjas író 1916. május 14-én, 97 esztendővel ezelőtt született. Polgári neve Nagy Elek, a második világháború utáni erdélyi gyermekirodalom atyja, a Nagy Mesélő, Erdély egyik legjelesebb színpadi szerzője és polgári írója. Erdélyben rendkívüli népszerűségnek örvendett, de Magyarországon is ismert szerzőnek számított. Vitriolos tolla miatt azonban a kommunizmus utolsó, legszigorúbb időszakában háttérbe szorították és a kilencvenes évek káosza sem kedvezett a redivivusnak. De az elmúlt tizenkét évben mind Erdélyben, mind Magyarországon valóságos robbanásnak lehettünk tanúi, egy-egy Méhes-cím több tízezer példányban fogyott el, főműve, a Kolozsvári milliomosok című regény hónapokig vezette a sikerlistákat, és a legrangosabb irodalmi díjakkal is kitüntették. Életműve hű tükre a 20. századnak. Nosztalgikus hangnemben mutatja be a II. Világháború előtti Erdély polgári életét és epésen, alig burkolt rendszerbírálattal a szocializmus torz világát. Művei nem veszítettek aktualitásukból. A szocializmusnak görbe tükröt tartó hajdani kordrámáit újraolvasván rádöbbenhetünk: csak a rendszerek neve változik, a hatalom lényege, az emberek semmibe vétele nem. Csak a mesék világa szép − de Méhes György gondoskodott arról is, számtalan gyerekirodalmi művével, hogy legyen hová menekülnünk. (Az életművet gondozó Erdélyi Híradó Kiadó közleménye)

 

Kimaradt?