Spike Lee rövidfilmmel reagált George Floyd halálára

Spike Lee Oscar-díjas amerikai filmrendező rövidfilmben von párhuzamot saját 1989-es filmje, a Szemet szemért (Do the Right Thing) egyik jelenete, és a rendőri túlkapás következtében 2014-ben meghalt Eric Garner, illetve a május 25-én este meghalt George Floyd halála között.

A film a „Leáll valaha a történelem ismétlődése?” kérdéssel kezdődik, és a Garner és Floyd letartóztatásáról készült felvételeket, illetve a Szemet szemért című filmnek azt a jelenetét tartalmazza, amelyikben a Radio Raheem nevű karaktert megfojtják a rendőrök.

Eric Garner 2014-ben halt meg New Yorkban, miután letartóztatták, de az incidensben érintett rendőr ellen nem emeltek vádat. George Floyd 2020. május 25-én halt meg Minneapolisban, az eset után négy rendőrnek felbontották a munkaszerződését, de csak egyikük ellen emeltek vádat, aki 9 percig térdelt a férfi nyakán.

 

A 3 Brothers című montázst a CNN mutatta be, majd Spike Lee megosztotta a Twitter-oldalán is. A rendező a CNN-nek az amerikai rabszolgatartást kezdetét jelölő 1619 feliratú pólóban nyilatkozott, és elmondta, szerinte Floyd halálát ugyanaz az emberi reakció okozta, ami például Martin Luther King halálát is. „Az Amerikai Egyesült Államok alapjait a törzslakosok földjeinek elkobzására, népirtásra és rabszolgatartásra építették. Nem tolerálom az ilyesmit, de értem, hogy az emberek miért teszik azt, amit” – mondta Spike Lee.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?