Gyermeknap: ezekből az online programokból válogathatnak az ünnepeltek

Bár a 2020-as gyermeknapon elmarad a szabadtéri közös bulizás, jó hír az, hogy a virtuális térben sokkal szélesebb lesz a kínálat, ami esős idő esetén jól is jöhet. Az Ariel Színház hangarchívumában és a Tekergő Meseösvény Egyesület Youtube-csatornáján például sok-sok mese hallgatható. Emellett az erdélyi intézmények magyar nyelvű programajánlatát szemléztük, vannak köztük interaktívak is.

Kolozsvári Puck Bábszínház: előadások és mesék

A Kolozsvári Puck Bábszínház hat éven felülieknek szóló Kishercegszemmel című magyar nyelvű előadása május 31-én, vasárnap este 10-től, az Angyalok utcája című öt éven felülieknek szóló nonverbális előadása június 1-én, hétfőn 14 órától látható az online 1uniFEST keretében.

Hétfőn 12:30 és 16:30 között AudioPuck mesemaraton lesz, magyar nyelvű mesék a Kolozsvári Puck Bábszínház magyar társulatának Facebook-oldalán hallgathatóak.

Kolozsvári Állami Magyar Színház: Óz, a nagy varázsló

A Puskás Zoltán rendezte, 2012-ben bemutatott gyermekelőadás felvétele vasárnap, május 31-én 11-től június 1-én este 23:55-ig lesz elérhető a színház Facebook-oldalán.

Mese-nap a marosvásárhelyi Ariel Színházzal és a Divers Egyesülettel

Az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház és a Divers Egyesület Facebook-oldalain kétnapos ünnep várható a következő program szerint:

Május 31. vasárnap
12:00-tól 12:45-ig: Évszakok - az Ariel Színház babaelőadása (0-4 év)
18:00-tól 18:55-ig:

  • Jancsika táncol - Bertóti Johanna énekel, és táncolni hívja a gyerekeket! Gitáron kíséri Fehér Csaba
  • Visz az utam // Cica álom - Cseke Péter két gyerekdalát adja elő; ütőhangszeren közreműködik Szőlősi-Pénzes Szilárd éa Fehér Csaba
  • Mancsokat elő! - Halmágyi Éva és Gáll Ágnes kézimunka- és játékműhelye
  • Kérdezgető - a kolozsvári Karaván Együttes énekel
  • Felmászunk a sósziklára - Balázs Imre József saját gyereklemezéről ad elő egy dalt

Június 1. hétfő
12:00-től 12:50-ig: Volt egyszer egy - az Ariel Színház díjnyertes gyerekelőadása (4+)
18:00-tól 18:55-ig

  • Hova megy a vonatom? // Hajón lakni - Póra Zoli két gyerekdalt ad elő
  • Soós István: Cincen ficc // Fodor Sándor: Fülöpke beszámolói - Könyvkóstoló a Mentor Könyvek Kiadó és az Ariel Színház szervezésében
A Mese-nap alkalmával adományokat gyűjtenek a a jövedelem nélküli gyermekes családoknak, egyedülálló szülőknek és idős személyeknek a Divers Egyesület, az Alpha Transilvană Alapítvány és a COVID-AID Marosvásárhely kezdeményezésére. Részletek itt.

Ugorjunk fel! Stone Hill online gyereknapok szombattól hétfőig

Szombattól hétfőig délelőttönként 11-től és esténként 19-től a Póra Zoli & Stone Hill és a Marosvásárhelyi Rádió Facebook-oldalán lesznek gyermekprogramok.

Délelőttönként Bokor Barna, Kiss Bora, Makkai Kinga a mesék varázslatos világába röpítik az érdeklődőket, a kis 7 éves Léna versekkel lepi meg őket Budapestről a különleges verses dobozából, Jenáki Ingrid mindnekit táncra perdít, a Tik-Tak Bábszínház és Fizi Miska is bejelentkeznek Magyarországról, Berke Sándorral szakácskodhatnak a gyerekek és Berke Krisztina-Ágnes hoz néhány mókás ötletet a Karantén-ötlettárából.

Este pedig koncertek lesznek: Vizi Imrével, Koszorus Krisztina Koszikával és Szász Csabával, a Mozsikácska zenekarral, Póra Zolival és a Stone Hill csapatával, Fehér Csabával, Bertóti Johannával, Bokor Barnával és Balázs Imre Józseffel dalolhatnak együtt a nézők.

Részletes program itt.

Gyermeknap Másként Sepsiszentgyörgyön

Június 1-jén a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Facebook-oldalán létrehozott Gyermeknap Másként 2020 című eseményben, több tevékenységgel várnak kicsiket és nagyokat. Lesz online interaktív mesemondás, kézműves foglalkozás, színes rajzok kavalkádja, koncert, tánc és sportolási lehetőségek, amelyek megmozgatnák a gyerekeket, hozzájárulnak a családok összetartásához, közölték a szervezők.

A gyermekek napközben számos színes programba kapcsolódhatnak be, ahol elkészíthetik például a saját konyhájuk elemeit, rajzfilmeket nézhetnek, interaktív mesemondást hallhatnak, táncolhatnak és kedvükre énekelhetnek. A játékok mellett lesz élő közvetítéses koncert, ahol a gyermekek Gőgös Gúnár Gedeonnal ismerkedhetnek meg.

A részletes program:

  • 10.00   Hangszerek párbaja: Zongora és ütős hangszerek bemutatása
  • 10.30   Rövid séta a Székelyföldi Vadászati Kiállításon és a Vadon Egyesület megyei rajzverseny eredményhirdetése
  • 11.00   Benkő Éva: Online interaktív mesemondás
  • 11.20   Mesevilág / Online mesemondás / Andrei Mureșeanu Színház
  • 12.00   Csukás István mesehősei - Online rajzkiállítás és eredményhirdetés
  • 13.30   Tőkés Csaba Zsolt: Táncolj együtt a Kincskeresőkkel! / Online táncház és koreográfia válogatás
  • 14.00   Kreatű Gyermekkonyha / Online kézműves foglalkozás
  • 15.00   A rest legényről / Online bábszínház / Cimborák Bábszínház
  • 16.00   Csipkerózsika / Online színház / Andrei Mureșeanu Színház
  • 17.00   Szőcs Enikő: Funkcionális edzés gyermekeknek játékosan / Change Center
  • 18.00   Veronaki: Gőgös Gúnár Gedeon / Élő online koncert
  • 19.00   Könnyek tava / táncjáték a Szent Anna-tó legendája nyomán / Székely Mikó Kollégium Néptáncegyüttes

Vidám Gyereknap Székelyudvarhelyen

Bár részletes programot egyelőre nem közölt, Székelyudvarhely polgármesteri hivatala a helyi kulturális intézményekkel közösen „vidám pillanatokat kínál nemcsak a kicsiknek, hanem a nagyobb gyerekeknek, de még a szülőknek is”. Az már ismert, hogy a Tomcsa Sándor Színház pünkösd szombatján reggel 10-kor A dzsungel könyvét közvetíti Facebook-oldalán. Az előadást Nagy Regina rendezte a 2013/2014 es évadban.

Gyerekprogramok a XVI. Hargitai Megyenapok keretében

Hétfőn és kedden több gyermekeknek szóló program lesz elérhető az idén online megszervezett XVI. Hargitai Megyenapok keretében. A Kájoni János Megyei Könyvtár papírszínházzal illusztrált meseolvasással készül, a Csíki Játékszín elérhetővé teszi A három arany hajszál és a Rózsa és Ibolya című, hat éven felülieknek ajánlott gyerekelődásainak felvételeit, látható lesz a HalVirág Bábszínház csángó népmese nyomán készült Diófácska című bábelőadása. Közvetítik a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Az élet fája című előadását, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Pöttöm Palkó című előadását. A részletes program itt érhető el.

(Címlapfotó: pexels.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?