Verespatak újabb lépést tett az UNESCO-lista felé

Többek között Verespatak általános városrendezési tervének (PUG) elkészítését is finanszírozza a közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős minisztérium, írja a News.ro. Erre az UNESCO-listára való felvételt célzó eljáráshoz van szükség.

A tárca közleménye szerint 2020-ra országos szinten 20 millió lejt különítenek el hasonló célokra 39 megyei tanács kérésére. Verespatak általános városrendezési tervének elkészítéséhez a kulturális minisztérium is külön támogatást kért, ez ugyanis elengedhetetlen feltétele a település UNESCO világörökségi listájára való felterjesztéséhez. Az ezt célzó eljárást már januárban újraindították.

Mint korábban írtuk, a Verespatak védett kulturális örökségi listára való felkerülését célzó eljárás 2018-ban maradt félbe. Akkor Románia azért lépett vissza az eljárásból és a verespataki dosszié tárgyalásának halasztását kérte, mert tartott attól, hogy Bukarest elveszítheti azt a pert, amelyet a Gold Corporation kanadai vállalat indított Románia ellen. A kanadaiak 4 milliárd dollár kártérítést követelnek a román államtól, mert a hatóságok mintegy tizenöt éven át halogatták az engedély megadását az ott rejlő arany és ezüst kitermelésére.

(Címlapfotó forrása: MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?