Nemzeti értékké nyilvánították a vallásszabadság törvényét

A Hungarikum Bizottság 2020. május 21-én, a 25. jubileumi ülésén hozott döntésével felvette a Magyar Értéktárba a vallásszabadság törvényét, beemelve azt a kiemelkedő nemzeti értékek sorába.

A vallásszabadság törvénye hungarikummá nyilvánításának folyamatát a Magyar Unitárius Egyház kezdeményezte 2017-ben. Első lépésként az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság 2017. november 20-i ülésén erdélyi magyar értékké nyilvánította a törvényt. Ezt követően a Magyar Unitárius Egyház és az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság közösen terjesztette fel a dokumentációt a Hungarikum Bizottságnak, olvasható a Magyar Unitárius Egyház sajtóosztályának közleményében.

„Az Erdélyi Országgyűlés által 1568-ban elfogadott vallásszabadság törvénye Erdély és a magyarság egyik legfontosabb szellemi kincse, amely a világon először mondta ki a gyülekezetek szabad, lelkiismeret és hit szerinti lelkészválasztás jogát, ami elejét vette az Európa-szerte zajló vallásháborúknak. E törvény kihirdetésétől számolja a Magyar Unitárius Egyház intézményi létrejöttét” – írják. 

A bizottság csütörtöki döntésével megnyílt a lehetőség a vallásszabadság törvénye hungarikummá nyilvánításához.

Kapcsolódók

Kimaradt?