Nádasdy Borbála: Mindig színésznő szerettem volna lenni

Közös rendezvényt szervezett kedd este Marosvásárhelyen a Kemény Zsigmond Társaság és a Castellum Alapítvány. Az esemény meghívottja Nádasdy Borbála volt.

Csíky Boldizsár, a Kemény Zsigmond Társaság elnöke, illetve Haller Béla, a Castellum Alapítvány elnöke köszöntötte a Bernády Házat megtöltő közönséget, és mutatta be a meghívottat: gróf Nádasdy Borbálát és férjét. A rendezvényen részt vett Simó Márton, Magyarország sepsiszentgyörgyi kulturális központjának vezetője is, aki ismertette a szerző erdélyi körútját. Elmondta: saját és családja élete egyaránt szorosan összefügg a magyar történelemmel. Elődei jelentős szerepet játszottak a történelem különböző eseményeiben, Nádasdy Ferenc például a 16-ik században hadvezér volt, egy másik Nádasdy Ferenc a Wesselényi-féle összeesküvés résztvevője volt.

Csíky Boldizsár és Haller Béla a bécsi karrier kezdeteiről kérdezték, az indíttatásról, erdélyi látogatásairól.

Nádasdy Borbála, elmondta, bár nem először jár Marosvásárhelyen, nagy megtiszteltetés számára, hogy itt lehet és találkozhat marosvásárhelyi olvasóival. Ahogy fogalmazott, fontos a jövőkép-építés, a fiatalok számára a példamutatás, az értékek megismertetése. „Az elődeim is ezt nyújtották nekem, most én száguldom a könyveimmel, hogy biztassak” – mondta.

Élettörténete regénybe illő: alig tizenhét évesen szökött át a zöld határon Magyarországról Ausztriába, ahol azon dilemmázott, hogy mit tehet egy arisztokrata család sarja, mihez kezdhet ott. Bécsben induló karrierjéről, a kezdetekről A szabadság szaga című regényében ír, amely a Zagolni zabad folytatása.. Elmesélte, hogy mindig is színésznő szeretett volna lenni, igazi magyar színésznő, de Bécsben a lágerből kijutva erre nem volt lehetősége. „Aztán szerencsém volt” – mesélte tovább élete regényét arról, hogy hogyan találkozott valakivel, aki előbb statisztának alkalmazta, majd egy film főszerepére kötött vele szerződést. „Február 11-én hagytam el Magyarországot egy kabátban, egy bőrönddel a kezemben és már májusban főszerepre szerződtettek, lakásom volt és elkezdtem tanulni a német nyelvet” – mesélte.

Simó Márton így jellemezte Nádasdy Borbála köteteit: „A rendszer, amelybe beleszületett, nemhogy nem értékelte a múltat, de törölni akarta. Izgalmas élettörténet rajzolódik ki műveiből, amely az első sorok olvasása után magához ragadja az olvasót.”

Nádasdy Borbála három életrajzi kötetét mutatta be erdélyi körútján: Zagolni zabad, Szabadság zaga, Maradni zabad, valamint az Ízes életet.

Barbara von Nady néven lett színésznő, 1957-es disszidálását követően.Utazás, (The journey – Metro-Goldwyn-Mayer), Meine schöne Mama című filmekben szerepelt. Két évig volt színésznő, majd Párizsba költözött. Ott lediplomázott, és 30 éven át balettet tanított.

 

 

Kimaradt?