Autósmozi nem, más szabadtéri rendezvények lehetnek a veszélyhelyzet alatt

A veszélyhelyzet bevezetését előíró, szerdán jóváhagyott kormányhatározat értelmében június 16-áig sem beltéri, sem kültéri rendezvényeket nem lehet szervezni. Azaz talán mégis, ugyanis a határozat hatályba lépésétől, hétfőtől számított öt napon belül a kulturális és az egészségügyi minisztérium közös rendeletben köteles meghatározni a rendezvényszervezés feltételeit.

A kormány hétfőn rendelt el veszélyhelyzetet 30 napra Románia területén, határozatát pedig a képviselőház és a szenátus jogi bizottságának módosításai után szerdán hagyta jóvá a parlament.

Az elfogadott határozat 3. függeléke szerint a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében tilos szabadtéren gyülekezést, tüntetést, felvonulást, koncertet vagy más típusú tömegrendezvényt szervezni, beleértve a drive-in típusú rendezvényeket is, illetve tilos a kulturális, tudományos, művészi, sport és szórakoztató jellegű események szervezése beltéren is.

Ugyanez a függelék azt is leszögezi, hogy a múzeumok, könyvtárak, könyvüzletek, mozik, film- és hangstúdiók, intézmények, rendezvényszervezők, kultúrházak és más kulturális intézmények tevékenysége, illetve a szabadtéri kulturális rendezvények, fesztiválok megtarthatóak a kulturális minisztérium és az egészségügyi minisztérium közös rendeletében szabályozott feltételek szerint. Ezt a rendeletet a határozat hatályba lépésétől, azaz május 18-tól, hétfőtől számított öt napon belül kötelesek meghozni.

Tudor Giurgiu, a korábban több drive-in eseményt, azaz autósmozit szervező Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója Facebook-oldalán sérelmezte a napokban, hogy a veszélyhelyzet alatt tilos az ilyen típusú rendezvények szervezése, noha ezt már számos európai országban engedélyezték a rendezvénytermek korlátozott újranyitásával együtt.

 

Mint írtuk, Ludovic Orban miniszterelnök szerda este azt mondta, június 1-jétől kinyithatnak a teraszok, és a szabadtéri előadásokat is engedélyezhetik, korlátozott számú nézővel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?