Idén is lesz Szent István-napi Néptánctalálkozó

 

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes folyó év augusztus 16-20. között szervezi meg a 8 országból (Magyarország, Horvátország, Vajdaság/Szerbia, Kárpátalja/Ukrajna, Lengyelország, Olaszország, Görögország, Erdély/Románia) 13 kisebbségi kultúrát képviselő néptáncegyüttest, és 6 Kolozs és Szilágy megyei település mintegy 180 hagyományőrző fiatalját egybegyűjtő idei – sorrendben a 14. Szent István-napi Néptánctalálkozót.

neptanctalalkozo arhiv

„Örömmel tapasztaltuk, hogy a fesztivál Erdélyben egyre fontosabb identitásmegőrző és kisközösségi önszerveződést gerjesztő szerepet játszik és erdélyi magyar közösségünk autonóm nemzetközi kulturális kapcsolatépítésének elvitathatatlan tényezőjévé vált. Ugyanakkor – az iránta megnyilvánuló fokozódó érdeklődésből ítélve – ma már az egyik legrangosabb Kárpát-medencei Szent István-napi rendezvénnyé fejlődött, s az európai kisebbségi és regionális kultúrák számontartott találkozóhelyévé vált.” – áll a szervezők közleményében.

A fesztivált ismét Kolozs és Szilágy megyében tartják, Kolozsvár mellett Magyarfenesen, Bánffyhunyadon, Zsobokon, Gyaluban, Kalotaszentkirályon szervezve ünnepi rendezvényeket. A fesztivál kolozsvári programjai szerves részei a 2012-ben harmadszor megszervezendő Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozatának is. {loadposition kmn}

A Kolozs és Szilágy megyei program a következő sorrendben zajlik: pénteken, augusztus 17-én kerül sor a falunapok, helyi ünnepségek párhuzamos rendezvényeire, amelyek a helyszíneken rangos keretét kívánják nyújtani az ünneplésnek. 19.00 órától kezdődik párhuzamosan 4 településen (Bánffyhunyad, Zsobok, Gyalu, Kalotaszentkirály) a csoportok népviseleti felvonulása, majd 20.00 órától a néptáncegyüttesek bemutatkozása.

Szombaton, augusztus 18-án kiemelkedő esemény lesz a 18.00 órakor népviseleti felvonulással kezdődő Magyarfenesi Szabadtéri Gálaműsor, melyre a szervezők is, a helybéliek is számos meglepetéssel készülnek (parádés felvonulás, szabadtéri színpad, tábortűz, tűzijáték, táncház, falubál, stb.). Erre az idén is több ezer környékbeli és kolozsvári érdeklődő részvételére számítanak.

naptanctalalkozo

Vasárnap Kolozsvár lesz a fesztivál helyszíne: 17.00 órakor indul a hagyományos népviseleti felvonulás a Heltai Alapítvány – Szent György/Béke tér – Főtér útvonalon, ezt a Mátyás-szobor előtti tánc-kavalkád, a Szent Mihály templomban tartandó Ünnepi Áldás követi.

19.00 órától kezdődik a 14. Szent István-napi Néptánctalálkozó kolozsvári zárógálája a főtéri nagyszínpadon, amelyen a résztvevő külföldi együttesek mellett fellép még a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes, a Kalotaszeg Néptáncegyüttes, a szamosújvári Kaláka Néptáncegyüttes, a dési Aranyeső Néptáncegyüttes, a Dor Transilvan Táncegyüttes valamint a házigazda Szarkaláb Néptáncegyüttes is. Idei újdonság: a gálát követő szabadtéri táncház hagyományőrző és táncház-zenekarok közreműködésével.

Kimaradt?