Román dokumentumfilm nyerte a DOK.fest Münchent, ahol a Polgár Juditról szóló filmtervet is díjazták

Radu Ciorniciuc első dokumentumfilmje, az Acasă (My Home) nyerte a május 6-24. közt online zajló DOK.fest München fesztivál nagydíját. Ugyanitt díjazták Tuza-Ritter Bernadett Polgár Judit és Garry Kasparov sakkozókról szóló filmtervét is.

Bukarest közepén egy félbehagyott építkezés helyét lassan visszahódította a természet. Itt élt 20 évig az Enache család, míg a Văcăreşti-deltát természetvédelmi területté nem nyilvánították, így távozniuk kellett onnan. A filmes csapat Radu Ciorniciuc rendezővel az élen négy éven át követte a roma család életét, illetve kitaláltak egy szociális projektet, amellyel pénzt gyűjtöttek a családtagok orvosi ellátáshoz és oktatáshoz való hozzáférésére.A filmet télen a Sundance-fesztiválon is bemutatták, ahol operatőri különdíjat nyert, és további húsz nemzetközi fesztiválra hívták meg. A film rendezője, Radu Ciorniciuc a nemzetközi piacra készített speciális riportokat, többek között a The Guardian, Al-Jazeera, Channel 4 News, ZDF megrendelésére.

A DOK.fest München fesztivál az archív anyagokat kreatívan felhasználó British Pathé-díjat Tuza-Ritter Bernadett rendező és Harmi Gábor producer Queen of Chess című projektjének ítélték. A film Polgár Judit nemzetközi nagymester sakkozóról és a legendás Garry Kasparovról szól, aki azt gondolta, hogy egy nő és egy férfi nem mérkőzhet egymással.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?