Évről évre gyarapszik a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

Még több stand, még több helyszín, még több program várható a 3. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten június 5-9. között a Mátyás király szülőháza előtti téren, ahol a nyomtatott betű szerelmesei a budapesti könyvhéttel egy időben gyűlhetnek össze ünnepelni.

Tavaly Magyarországon nyolcvan helyszínen szervezték meg a könyvhetet, Kolozsvár volt a nyolcvanegyedik. Az előző két könyvhét sikere azt mutatja, hogy az online olvasási lehetőségek térhódítása mellett még mindig élénk az érdeklődés a nyomtatott szöveg iránt, éppen ezt az értéket kívánja népszerűsíteni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Romániai Magyar Könyves Céh főszervezésében évről évre egyre érettebbé váló rendezvény – mondta Bodor László, az RMDSZ programokért és ifjúságért felelős főtitkár-helyettese.

Kolozsvár olyan szempontból is jó választásnak bizonyult, hogy a könyvünnepet megálmodó Supka Géza kezdeti, 1926-os elképzeléséhez is könnyedén igazodik – jegyezte meg H. Szabó Gyula, a Könyves Céh alelnöke. Az ötletgazda azt szerette volna, hogy a könyvet kivigyék az utcára, de nem is akármilyen utcára, hanem „történelmi levegőt árasztó épületek közé”. Ez Kolozsváron tökéletesen megvalósulhat(ott), lévén hogy a fő helyszín Mátyás király és Bocskai István fejedelem szülőházának utcája.

Várhatóan 30-35 könyvstandot állítanak fel Bodor László szerint, hiszen a tapasztalat az, hogy az első alkalommal standot állító kiadók másodszor is hoztak kiadványokat, sőt más kiadók is bekapcsolódtak – ez érvényes a magyarországiak esetében ugyanúgy, mint az itthoni kiadóknál.

Az Ünnepi Könyvhét központi szereplőjévé Dsida Jenőt választották idén, így hozzá több rendezvény is kapcsolódik majd: Bogdán Zsolt színművész Dsida-estje, megzenésített versek, Dsida-illusztrációk Deák Ferenc kiállításán, a Dsida-életrajz kolozsvári helyszíneinek felkeresése, séta a Házsongárdi temetőbe és megemlékező istentisztelet.

A kortárs alkotók közül Lackfi János két alkalommal is az érdeklődők elé áll, vendégül várják a Kossuth-díjas Bodor Ádámot, akivel Demény Péter beszélget, és megemlékezést tartanak Jakabffy Elemér közíróról.

A Mátyás király szülőháza előtti színpadra, ahol sűrűn hangzanak el megzenésített versek, várják többek közt Palya Bea énekesnőt, de fellép a Humorfesztivál győztese, Kocsis Dávid is. A honlapon megtalálható a részletes program a könyvhét három napjáról, amelyet „fesztiválosan” egy nulladik nappal is kibővítettek – újságolta Bodor László.

Június 5-én kiállításmegnyitót és könyvbemutatót tartanak a Quadro Galériában. A kiállítás Cseh Gusztáv festményeiből, grafikáiból, exlibriseiből tár a látogatók elé válogatást – mondta Székely Sebestyén György, a Quadro Galéria művészeti igazgatója, aki röviden ismertette az erdélyi grafika és könyvművészet meghatározó alakjának munkásságát. Cseh Gusztávról Csapodi Miklós állított össze nem csak tartalmilag értékes, de formailag is szép kivitelezésű kötetet.

Egy olyan tér kialakítása, ahol a nyomdai gyöngyszemek huzamosabb időn át ki lehetne állítani, régi vágya volt – árulta el az Idea nyomda igazgatója, Nagy Péter – a könyvhét zárónapján pedig reménység szerint Mátyás király szülőháza előtt meg is nyílik az állandó kiállításnak helyet adó könyvstand.

Mindeközben tovább zajlik a RMDSZ könyvgyűjtési akciója a szórványkollégiumok számára – a könyvhéten is várják a könyvadományokat, amelyeket decemberben osztanak majd szét.

Kimaradt?