Erdélyi szerző nyerte a Libri irodalmi díjat

A zsűri egyhangú döntése értelmében a Libri irodalmi díj 2020-as győztese Láng Zsolt Bolyai című regénye. Grecsó Krisztián Vera című regénye elnyerte a Libri irodalmi közönségdíjat.

A zsűri, illetve a közönség tíz döntős közül választott, a listát 179 műből 180 neves közéleti személyiség szavazata alapján állították össze.

A Libri irodalmi díj zsűrijének tagjai: Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Beck Zoltán dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója, Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház társulatának tagja, Károlyi Csaba Artisjus díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató, Szilágyi Zsófia Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke.

A Bolyai című regényt a Jelenkor Kiadó gondozta. A könyv szerzője, Láng Zsolt a könyv marosvásárhelyi bemutatóján felidézte: 1996-ban Esterházy Péter mondta neki, hogy írna egy regényt Bolyai Jánosról, tervezte is, több hetet tölt a Teleki Tékában, tanulmányozza azt, ami fennmaradt róla. A párhuzamos univerzumokban játszódó történetek atyjának nem adatott meg a lehetőség, hogy megírja ezt a regényt. Erre Láng Zsolt vállalkozott, aki a Bestiárium Transylvaniae trilógia után nem írt regényt - így még maga a Jelenkor igazgatója is meglepődött, amikor letették elé a kéziratot, azzal a megjegyzéssel, „ezt mindenképp el kell olvasnod”.

A Marosvásárhelyen élő nyertessel a díj bejelentése után nem sokkal a zsűri egyik tagja, Károlyi Csaba beszélgetett:

 

(Címlapfotó: Barbócz Zsolt)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?