A Házsongárdi séta című kolozsvári diákfilm különdíjat kapott Cegléden

A Kolozsvár Filmműhely (KoFi) Házsongárdi séta című alkotása nyerte el Cegléd város különdíját az online lezajlott IV. Ceglédi Filmfesztiválon. A kolozsvári középiskolásokból álló filmműhely február végén ünnepelte egy éves születésnapját, ez az egyik első alkotásuk, amelyet ősszel a komlói III. Hét Domb Filmfesztiválon is elismertek.

A Házsongárdi séta a KoFi egyik műhelyfoglalkozásán született, a filmből megtudjuk, hogy mit lát a város egyik leghíresebb idegenforgalmi látványosságából két helybéli tinédzser.

A kolozsvári alkotóműhelyt a közel 15 éve működő zentai Bolyai Filmműhely mintájára hozták létre az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ) támogatásával, célja a környékbeli középiskolás diákok filmes képzése, a fotózás, a televíziós munkák és a filmművészet iránt érdeklődő tehetséges fiatalok felkarolása. A KoFI február végén ünnepelte egy éves születésnapját, munkával, hiszen ismét megszervezték a Művészeti Karaván nevű filmes tábort, ahol felvidéki fiatalokat láttak vendégül.

A KoFI közben más projekteken is dolgozik, árulta el Csibi László, a műhely szakmai vezetője. Készül egy „karanténfilmjük”, emellett, amint a járványhelyzet engedi, folytatják az 1989-es romániai decemberi eseményekhez kapcsolódó filmjüket, amely a Házsongárdi sétához hasonlóan a fiatalok történelemhez fűződő viszonyáról is szól. Ezt a filmet az EMKISZ decemberi rendezvényére, a Kolozsvári Ifjúsági Filmnapra tervezik befejezni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?