Kezdődik a várad-velencei kultúrház átépítése

Uniós pénzből hoz létre modern kulturális központot a Bihar Megyei Tanács és a Várad kulturális folyóirat Várad-Velencén, átalakítva a római katolikus egyház tulajdonában lévő kultúrházat. A terepet átadták a kivitelezőnek, a napokban kezdődik a munka.

A megyei önkormányzat által fenntartott Várad kulturális folyóirat a román–magyar határ menti együttműködési program keretében nyert uniós támogatást a várad-velencei kultúrház teljes felújítására, illetve átalakítására. A debreceni Csokonai Színházzal közösen benyújtott több mint 8 millió eurós pályázatból a nagyváradi partnerintézmény mintegy 570 ezer eurót fordíthat a Kolozsvári úti kulturális központ kialakítására, melynek teljes költsége megközelítőleg 750 ezer euróra rúg. A különbözetet a pályázat önrészeként a megyei költségvetésből finanszírozzák.

A Román–magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára című pályázatból Debrecenben a legnagyobb beruházást a korábban megkezdett Latinovits-színház építésének befejezése jelenti. Nagyvárad egy kisebb, de modern, a kor elvárásainak megfelelő kulturális központtal gazdagodik – tudatta Szűcs László, a Várad folyóirat igazgatója.

A várad-velencei római katolikus kultúrház ügyében megegyezés született a helyi plébániával az épület használatba vételéről és teljes felújításáról. Ennek megfelelően a „katolikus kultúrházként” ismert ingatlanban a felújítás után egy előadóterem, egy kisebb rendezvényterem és kiállítótér áll majd rendelkezésre. Az épületet az utcafronton egy emelettel és beépített tetőtérrel is bővítik – magyarázta Szűcs László.

Az építési területet átadták a kivitelezőnek, a felújítást a szalárdi Constructorul kft. végzi el. A cég képviselőjének a helyszínen Szűcs László mellett Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke adta át jelképesen a beruházás megkezdését szimbolizáló plakettet.

Pásztor Sándor tanácselnök kiemelte, a Bihar és Hajdú-Bihar megyék közötti nagyon jó együttműködés egyik kézzel fogható eredménye ez a pályázat is. A tanácselnök hozzátette, a magyar közösség számára egy kulturális bölcsőt jelenthet ez az új központ, amely csupán egy álomnak tűnt a mandátuma elején, de „eljutottunk oda, hogy most már pénzügyi fedezet is van” rá.

Kapcsolódók

Kimaradt?