Elhunyt Guttman Mihály zenepedagógus

Hétfőre virradóra 87. életévében elhunyt Guttman Mihály zenetanár, karnagy, zenepedagógus, a kolozsvári állami filharmónia tagja.

Misi bácsi, ahogyan diákjai és kollégái ismerték, 1926. július 21-én született Petrozsényben. Iskolai tanulmányait szülővárosában kezdte, majd az aradi katolikus gimnáziumban érettségizett. Kolozsváron végezte el a konzervatóriumot és a Bolyai János Egyetem geológia–csillagászattan szakát. 1950–58 között az akkor alapított Zeneművészeti Középiskola igazgatója volt, majd 1986-ban történt nyugdíjazásáig kamarazenét tanított, kórust és zenekart vezetett, 1959–75 között a kolozsvári filharmónia művészeti titkára volt.

Nem egyszer vezényelte a kolozsvári Magyar Opera és a filharmónia zenekarát. A kommunista rendszer 1989. decemberi bukása után újraalapította a Romániai Magyar Dalosszövetséget, amelynek haláláig tiszteletbeli elnöke volt. Számos hazai és magyarországi kitüntetés birtokosa. 2008-ban kórusgyűjteményt adott ki Romániai magyar zeneszerzők címmel.

"Guttman Mihály hitt az erdélyi magyarság megmaradásában és életerejében, maga is aktív tagja volt a közéletnek, kulturális, társadalmi és politikai fórumok állandó résztvevője volt. Ugyanakkor szakmai tudásával, mély emberségével állandóan figyelemmel kísérte a kórusok életét, működését és repertoárját, folyamatos lelkesedésével biztatta, bátorította tevékenységüket" - idézte az elhunyt zenepedagógus alakját a sajtónak is elküldött részvétnyilvánításában Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Guttman Mihályt szerdán temetik a kolozsvári Házsongárdi temetőben.

Kimaradt?