Az üres Royal Albert Hallból közvetítik a második világháború befejezésére emlékező koncertet

Az üres londoni Royal Albert Hallból fogják közvetíteni péntek este Katherine Jenkins mezzoszoprán koncertjét, amellyel a második világháború európai befejezésének 75. évfordulójára emlékeznek a koronavírus-járvány sújtotta Nagy-Britanniában.

Emberek millió adóztak pénteken két perces néma főhajtással a háború áldozatainak emléke előtt az Egyesült Királyságban, amikor a brit királyi légierő  harci gépei átrepültek a négy főváros – London, Wales, Edinburgh és Belfast – fölött a fasizmus fölötti győzelemről tartott európai megemlékezések közepette. A nagy-britanniai megemlékezések csúcspontja II. Erzsébet uralkodó ünnepi beszéde lesz és az a gálakoncert, amelyen a walesi mezzoszoprán a második világháború idejéből való hazafias, lelkesítő dalokat énekel a világhírű londoni koncertközpontból.

150 éves történelme során a Royal Albert Hallban először rendeztek zárt ajtók mögött, közönség nélkül koncertet. „Nagyon szürreális itt lenni a Royal Albert Hallban közönség nélkül” – mondta Jenkins, amikor csütörtökön felvették az előadást, amelyet péntek este sugároznak romániai idő szerint 20 órakor.

Tiszteletben tartva a koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt korlátozó intézkedéseket üres széksoroknak énekelt Jenkins.  Számos koncertet adtam itt, és ellenőriztem már hangzást üres szobában, de soha nem ilyen üres térben... Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy engedélyezték nekem ezt az előadást” – tette hozzá.

Jenkins programjában azok a második világháborús lelkesítő dalok – The White Cliffs of Dover és A Nightingale Sang in Berkeley Square is – szerepelnek, amelyekkel a britek egyik legnépszerűbb közéleti személyisége, a több mint százéves Vera Lynn tartotta a lelket annak idején a brit és a szövetséges katonák millióiban. Jenkins egy virtuális duettet is előad Very Lynn-nel, a We'll Meet Again dalt fogják énekelni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?