Odaítélték a Pulitzer-díjakat: másodszor is megkapta az elismerést egy amerikai szerző

Az Egyesült Államokban az idén alaszkai és kasmíri oknyomozó riportokért ítéltek oda Pulitzer-díjakat, és a nagy, országos lapok és hírügynökségek mellett helyi lapok munkáját is díjjal ismerték el.

Az alaszkai Anchorage Daily News és a ProPublica portál a közszolgálati kategóriában érdemelt díjat az alaszkai közbiztonságról készített riportsorozatukért. A riportokban azt tárták fel, hogy az alaszkai települések kétharmadában nincs rendőrségi védelem, amely óvná a helybélieket. Oknyomozásuknak köszönhetően a helyi törvényhozás változásokat, köztük nagyobb költségvetést szavazott meg e célra.

A The New York Times című lapot oknyomozó kategóriában két riportsorozatért is kitüntették. Az egyik New York város taxivállalatainak „ragadozó” gyakorlatáról, a másik sorozat pedig Oroszországban, az orosz kormányzatról készült, a méltatás szerint „nagy kockázatok árán”. Oknyomozó kategóriában jutalmazták a Times egyik munkatársának a rabszolgaságról szóló riportját is.

A The Washington Post környezetvédelmi riportjáért, a Vice News a Trump-kormányzat bevándorlási politikájáról szóló riportjáért, a Los Angeles Times pedig Los Angeles egyik szépművészeti múzeumával kapcsolatos elemzéséért kapott díjat.

Pulitzer-díjjal ismerték el a Kentuckyban lévő Louisville helyi lapja, a marylandi Baltimore Sun című napilap és a washingtoni The Seattle Times című újság helyi érdekű riportjait is.

A The New Yorker a guantánamói fogolytáborban készült riportjával aratott sikert. Az AP amerikai és a Reuters hírügynökségeket a fotóriport kategóriában jutalmazták: az amerikai fotósok a kasmíri rendkívüli állapotról, a britek pedig a hongkongi zavargásokról készített sorozataikért kaptak Pulitzet-díjat.

A Pulitzer-díjat irodalom, dráma és zene kategóriában is odaítélték, érdekesség, hogy Colson Whitehead kapta idén a Pulitzer-díjat regény kategóriában A Nickel-fiúk című nagysikerű könyvéért, Whiteheadnek így két egymást követő regényéért sikerült elnyernie a rangos elismerést, három évvel ezelőtt ugyanis A föld alatti vasút című regényéért is elismerték.A Nickel-fiúk az 1960-a évek elején, az Egyesült Államok déli államaiban játszódik. Főszereplője egy fekete fiú, aki bekerül a Nickel Akadémia nevű floridai javítóintézetbe, ahol a nevelői kar veri és szexuálisan bántalmazza a diákokat.

A Pulitzer-díjakat odaítélő zsűri szerint az igaz történeten alapuló regényegy erőteljes történet az emberi kitartásról, méltóságról és megváltásról. Az 50 éves Whitehead kísérleti narratíváiról és az amerikai történelemben, valamint folklórban való elmerüléséről ismert. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?