Színre lépett Mario Vargas Llosa Kolozsváron

Saját darabjának fináléjában szerepelt vasárnap este Mario Vargas Llosa író a kolozsvári Nemzeti Színházban, ahol tiszteletére Az Ezeregyéjszakai meséi című színművét adták elő. Llosa nem először lép színpadra: hetven évesen debütált színészként Sahrijár király szerepében, amikor unokatestvére, Luis Llosa vitte színre ugyanezt a művet.

A kolozsvári Nemzeti Színház középső páholyában feleségével helyet foglaló írót percekig tapsolta a közönség már megjelenésekor is. Az előadásban Aitana és Seherezádé (és alkalmasint a többi női szereplő) alakját Ramona Dumitrean, Mario és Sahrijár király (illetve a királyfiak és egyéb férfi szereplők) alakját pedig Matei Rotaru adta elő. Andreea Iacob rendezésében a díszletet valóban mesés projekciókkal váltották ki, sőt, bizonyos esetekben a hiányos létszámot is kivetített szereplőkkel "pótolták". A magas színvonalú projekciót, ami bővelkedett a humorban és játékosságban, rendkívüli precízitással valósította meg a Fox in the Box stábja: Iszlai József, Kádár Melinda, Hátszegi Zsolt és Ferenczy András. 

A darab fináléjában Dumitrean Ramona leszaladt a színpadról, majd néhány másodperc leforgása alatt Llosáék páholyában jelent meg, ahol az író kezébe nyomott egy példányt Az Ezeregyéjszaka meséinek spanyol eredetijéből. Az utolsó sorokat ketten olvasták fel, a színésznő románul, a szerző spanyolul felelgetett, és a közönség kivetítőn figyelhette a páholyban zajló jelenetet, általános tetszésnyilvánítás közepette.

Végül Ramona Dumitrean levitte Mario Vargas Llosát a színpadra, ahol az író angolul köszönte meg az alkotók munkáját és a közönség fogadtatását, majd az állva tapsoló nagyérdemű sorai között távozott, illetve próbált távozni, hisz a rajongók több ízben feltartóztatták.

 A látogatásból a Humanitas kiadó is profitált, Mario Vargas Llosa műveit a színház előcsarnokában az író távozása után valósággal kapkodni kezdték a kiadó standjáról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?