Kultúra

 • Carmencita Brojboiu kiállítása Budapesten

  A Kolozsvári Állami Magyar Színház díszlet- és jelmeztervezője, Carmencita Brojboiu színházi munkáiból nyílik kiállítás Budapesten az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet körtermében. Az OSZMI egyik kiemelt fontosságú programja a határon túli magyar színházak és alkotóik bemutatása, ennek részeként kerül sor szerdán, március 20-án a kolozsvári színház díszlet- és jelmeztervezőjének kiállítására, amelyet Visky András drámaíró, a színház művészeti aligazgatója nyit meg.
 • Menedékhelyek - fotókiállítás a marosvásárhelyi színházban

  Március 16-án, szombaton 18.00 órakor MENEDÉKHELYEK címmel fotókiállítás nyílik a Nemzeti Színház előcsarnokában, a Tompa Miklós Társulat Mélyben (Éjjeli menedékhely) című produkciójának bemutatója alkalmából.
 • Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat Budapesten

  Legjobbjaink megbecsülésével a nemzet önmagát ismeri el - hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök pénteken az Országház Kupolacsarnokában a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadásán.
 • A szélsőjobbos Kárpátia énekese is állami kitüntetést kapott

  Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a héten nem csak a rasszista, összeesküvés-elméleteket a nyilvánosság előtt felállító Szaniszló Ferencnek adott állami kitüntetést, hanem a nyíltan revizionista, a színpadon homofób kijelentéseket tevő, szélsőjobboldali Kárpátia zenekar énekesének, Petrás Jánosnak is.
 • Rejtő Jenő több százezer példányban kell Németországnak

  Akár több százezres példányszámban is megjelenhet Az elátkozott part című Rejtő Jenő regény német fordítása, amely nagy sikert aratott a német nyelvterület egyik legnagyobb szabású irodalmi fesztiválján, a vasárnap véget érő lipcsei könyvvásáron.
 • Gyergyószentmiklóson A tűzmadár, a Csíki Játékszín mesejátéka

  A mesebérletesek számára A tűzmadár című előadással vendégszerepel a Csíki Játékszín a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban. Március 19-én, kedden 12 órától a Fogarasy bérlet érvényes, míg a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Világnapon, azaz március 20-án, szerdán 12 órától a Móka bérletes gyerekek tekinthetik meg a mesejátékot. A produkciót orosz varázsmeséből írta és rendezte Budaházi Attila.
 • Négy színt kell összegyűjteni a szentgyörgyi Kulturális Nyílt Napokon

  Csütörtökön Kulturális Nyílt Napokkal indul a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat. Mint arról beszámoltunk, „Otthon a kultúrában" jelszó alatt a következő négy esztendőben tematikus évek fogják össze a Sepsiszentgyörgy, Székelyföld Kulturális Fővárosa kezdeményezést. Idén a sepsiszentgyörgyi kulturális rendezvények jó része az olvasás és a zene jegyében zajlik.
 • Prágai turnéra készül a Leonce és Léna

  Szerdán, március 20-án este 8 órától láthatja a Kolozsvári Állami Magyar Színház közönsége a Leonce és Léna című előadást. Tompa Gábor rendezését szombaton és vasárnap, március 23-án és 24-én este 7 órától a prágai Nemzeti Színházban mutatja be a kolozsvári társulat.
 • Dimény Áron lesz a Filmarcok sorozat vendége

  A Filmarcok sorozat harmadik rendezvényét szervezi meg stúdiótermében csütörtökön, március 21-én 20 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Az est vendége Dimény Áron, aki már jelentős filmszínészi múlttal rendelkezik.
 • Nyílt nap Kolozsváron a Színház Világnapján

  Színes programkínálattal ünnepli március 27-ét, a színházi világnapot a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A tavalyi siker után az intézmény épületében újra megszervezik a Nyílt napot, amelynek keretében az Atelier 200 színházi workshop részeként két napra a civilek veszik birtokukba a színpadot. Előadásvetítés-sorozat lesz a Café Színház terében, a gyerekeknek játék-délelőttöt tartanak, az érdeklődőket idegenvezetésre hívják a kulisszák mögé, a sajtósok pedig a színészekkel mérkőzhetnek meg egy kosármeccsen.
 • Transzparencia és gondolatiság – Knyihár Amarilla kiállítása

  Knyihár Amarilla festményeiből nyílt kiállítás Marosvásárhelyen kedden este a Kultúrpalota földszinti kiállítótermeiben. A kiállító képzőművészt és munkáit Szepes Hédi budapesti művészettörténész méltatta, a román nyelvre Spielmann Mihály által lefordított szöveget Mana Bucur, a Képzőművészek Szövetségének Maros megyei elnöke tolmácsolta.
 • Bernarda Alba háza a Csíki Játékszínben

  A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak zenés előadását, a Bernarda Alba házát láthatják a csíkiak március 26-án, kedden 20 órától, a Csíki Játékszín Hunyadi László Kamaratermében.
 • Moliére vígjátéka Székelyudvarhelyen

  Március 21-én, csütörtökön 19 órától ismét a székelyudvarhelyi színpadon A fösvény. Moliére vígjátékát Csurulya Csongor állította színpadra.
 • Szaniszló Ferenc visszaadja a Táncsics-díjat

  Visszaadja a Táncsics-díjat Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének Szaniszló Ferenc újságíró. Ezt maga az érintett jelentette be szerda este az Echo televízióban.
 • Hamisítatlan ír történetet mutat be a Harag György Társulat

  A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a 2012-2013-as színházi évad ötödik nagyszínpadi bemutatójaként John Millington Synge A nyugati világ bajnoka című művét tűzi műsorára.