Játékfilm készül Erőss Zsolt hegymászó özvegyéről


-A A+

Sterczer Hildáról, Erőss Zsolt hegymászó özvegyéről és egy romániai iskolában megtörtént esetről is készül magyar mozifilm, derül ki a Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor Program nevű pályázatának eredményeiből. A pályakezdő magyar rendezőket támogató pályázat nyerteseit csütörtökön, a magyar film napja alkalmából hirdették ki.

Az NFI csütörtöki közleménye szerint Baranyi Benő, Csoma Sándor, Miklós Ádám, Moldovai Katalin és Szabó Mátyás vághat bele első mozifilmje elkészítésébe az NFI Inkubátor Programjának támogatásával. A 2015-ben indított kezdeményezés célja a pályakezdő alkotók bemutatkozásának elősegítése, a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek támogatása.

Az öt nyertes film gyártására a játékfilmekhez 67 millió, a dokumentumfilmhez 24 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program. A fiatal alkotóknak az NFI a filmkészítés során az anyagi támogatás mellett szakmai támogatást is biztosít.

Mint írják, az öt filmtervet az elmúlt hónapokban fejlesztett forgatókönyvek és az alkotók online prezentációi alapján az NFI által felkért szakmai zsűri választotta ki a tíz döntős közül.

A zsűrit Böszörményi Gábor filmforgalmazási szakember, Deák Kristóf Oscar-díjas rendező, Horváth Márta filmvásárló, -szerkesztő, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Krigler Gábor kreatív producer alkotta.

Szabó Mátyás filmterve, a Kukkoló Ábelről szól, aki ha behunyja a szemét, képes mások szemével látni. Csoma Sándor Magasságok és mélységek című drámája igaz történet Sterczer Hildáról, Erőss Zsolt hegymászó özvegyéről. 

Csoma Sándor filmszinopszisa a Nemzeti Filmintézet Facebook-oldalán olvasható, a csatolt képen Pál Emőke erdélyi színésznő látható, akinek ezek szerint fontos szerepe lesz a filmben.

Miklós Ádám Mélypont Érzés című dokudrámája három szerfüggő felépülését követi végig. Moldovai Katalin Teljes napfogyatkozás című drámája egy tanárnőről szól, akit egy szülő azzal vádol meg, hogy egy film ajánlásával a diákok körében a homoszexualitást népszerűsíti. Baranyi Benő Zanox - Kockázatok és mellékhatások című kisrealista sci-fi vígjátékának főhőse Misi, aki időutazással próbálja leküzdeni félelmeit.

Az erdélyi származású Moldovai Katalin filmszinopszisa:

 

A közlemény szerint az Inkubátor Program népszerű a pályakezdő filmesek körében, összesen 60 pályázó jelentkezett első mozifilmtervével. A program keretében már 24 elsőfilmes csapat kapott támogatást, köztük Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, amelynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje locarnói premierjét követően világszerte nagy siker volt - írják.

Április 30. 2018 óta a magyar film ünnepe, annak emlékére, hogy ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást 1901-ben.EZT OLVASTA MÁR?

X