Christian Zacharias lesz a bukaresti George Enescu Filharmónia tiszteletbeli igazgatója

Christian Zacharias német zongorista és karmester lesz a bukaresti George Enescu Filharmóniának, Románia legrangosabb komolyzenei intézményének tiszteletbeli igazgatója a 2020-2021-es évadtól kezdődően - jelentette be hétfőn a román főváros zenei intézménye.

Legutóbb az 1996-ban elhunyt Sergiu Celibidache világhírű román karmester töltötte be ezt a tisztséget 1990-től. A közlemény emlékeztet arra, hogy Zacharias hétfőn ünnepli 70. születésnapját, ebből az alkalomból a bukaresti filharmónia csütörtökön köszönti a művészt egy korábban rögzített, most online közvetített koncerttel, amelyen Zacharias a filharmónia zenekarát vezényli.A német dirigens levélben fejezte ki háláját, mint fogalmazott, megtiszteltetésnek tartja, hogy Celibidache nyomdokába léphet. Andrei Dimitriu, a filharmónia igazgatója reményét fejezte ki, hogy az általa vezetett intézmény már a megszokott körülmények között kezdheti a következő évadot, amelyet jelenleg az internetre szorított vissza a koronavírus-járvány. Az igazgató azt ígérte, hogy a következő évadban is a nemzetközi zenei élet ismert művészeit hívják koncertezni a román fővárosba.

A román komolyzenei életben évekre visszanyúló törekvés, hogy a George Enescu Filharmóniát visszavezessék a nemzetközi zenei élet körfogásába, és a román fővárosba is rendszeresen meghívjanak világhírű karmestereket, szólistákat. Ez ténylegesen kétévente sikerül a George Enescuról elnevezett zenei fesztivál keretében. A bukaresti filharmónia évek óta igyekszik pótolni ezt a hiányt, Zacharias kinevezése ebbe a törekvésbe illeszkedik.

Kapcsolódók

Kimaradt?