Háromszéki zongoraművész nyerte meg a Magyar Zene Fesztivált

Ambrus Sándor József háromszéki fiatal zongoraművész nyerte meg a Bukarestben megszervezett IX. Magyar Zene Fesztivál első díját.

A Balassi Intézet bukaresti központja által megszervezett verseny első díjazottja a brassói Transilvania Egyetem hallgatója, aki elnyerte azt a lehetőséget, hogy a Balassi Intézet párizsi központjában adjon koncertet.

A verseny második díját Adrian Harabaru moldovai gordonkaművész kapta, aki a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen végzi tanulmányait. Ő pozsonyi koncertet adhat. A harmadik díjat a Bokor Ella és Mircea Marian csellisták alkotta Duo Cello Jaya nevű együttes nyerte, ők a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen fognak koncertezni.

Tóth István, a fesztivál alapítója és a zsűri elnöke az MTI-nek pénteken elmondta: mind a 17 versenyző csodálatosan helytállt, és színvonalas produkciót mutattak be a zsűrinek, amelynek nehéz dolga volt kiválasztani a győztest.

Hozzátette: az immár kilencedik alkalommal megszervezett fesztiválnak az a fő hozadéka, hogy a Balassi Intézet bukaresti központja az elmúlt kilenc évben szoros kapcsolatot alakított ki a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemmel, a Román Kulturális Intézettel és a Román Rádióval, amelyek hozzásegítik az intézetet ahhoz, hogy hírt adjanak Romániában a magyar kultúráról.

Emlékeztetett arra, hogy a versenyzőknek kötelező magyar zeneszerzők műveit is beemelniük programjukba, ami azért fontos, mert így fiatal romániai művészek repertoárjába beépülnek Liszt, Erkel, Bartók és Kodály mellett az olyan magyar zeneszerzők művei is, mint például Ligeti Györgyé, Selmeczi Györgyé vagy Farkas Ferencé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?