Múzeumok éjszakája Kolozsváron, középkori hangulattal

Május 18-a és 19-e közötti éjszakán Kolozsváron is megrendezik a Szabók bástyájánál a Múzeumok éjszakája elnevezésű, Nyugat- Európa más városaiban oly népszerű programsorozatot. A Szabók bástyája szolgál helyszínül az idei kezdeményezésnek, a szervezők pedig a Polgármesteri Hivatallal közösen igyekeztek egy rendkívül színes programkínálatot összeállítani. A tudományos jellegű, de közérthetően előadott szakmai előadásokon kívül lesz középkori táncoktatás, különböző kézműves foglalkozások, Shakespeare-szonettek és Moliére műveiből készült előadás, az éjszaka "fénypontja" pedig a hajnalban 4 órakor sorra kerülő őrségváltás a Várfalon.

A Múzeumok Éjszakáját 9 évvel ezelőtt indítványozta az akkori francia kulturális miniszter, Jaques Lang. Kezdeményezése gyorsan követőkre talált, ma már Európa csaknem valamennyi nagyvárosában megnyílnak a múzeumkapuk a május hétvégi éjszakán.

Este 8.30-kor parádés körmenettel kezdődik a rendezvény, a menet a Szabók Bástyájától indul, eltér a Nemzeti Színház (Román Opera) felé, végigmegy a Deák Ferenc utcán, majd a Főtér érintésével kanyarodik vissza a Szabók Bástyájához, ahol 9 előtt 5 perccel hivatalosan is megnyitják a Múzeumok Éjszakáját.

Ezt követően hagyományos bábjátékon, középkori táncon, Commedia dell’arte műhelygyakorlaton, Shakespeare-szonettek felolvasásán vehetnek részt a fehér éjszakák kedvelői. A program hajnalig tart.

 

 

 

 

Kimaradt?