Grafikai kiállítás ínyenceknek

Ősi nyomdatechnika és korszerű trend ötvözése eredményeképpen „ínyenceknek” is érdekes tárlat nyílt a Gyergyószentmiklósi Kulturális Központban, a Székelyföld Napok keretében. A tárlat anyagát a január 5-13. között lezajlott gyergyószárhegyi V. Grafikusok tábor munkái képezik, amelynek a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ adott helyet.

A megnyitót személyes vallomások tették meghitté. Gyergyószentmiklós kultúrintézményének Karancsi Sándor Termében nyílt 2013-as Nemzetközi Grafikai Tábor kiállításán Szepessy Béla grafikusművész és Siklódi Zsolt, a szárhegyi intézmény művészeti vezetője fedte fel kötődését a helyszín névadójához, a nagyszalontai születésű Karancsi Sándor festő- és éremművészhez, illetve a vele egy esztendőben elhunyt Maszelka János festőművészhez. A velük való beszélgetés alapján született meg egykoron a Grafikai tábor ötlete, mondták. A mostani tárlat így emléket is állít az elhunyt mestereknek.

A kiállítás anyagának elkészítési módja eltér a grafikai rutintól: titokőrzés és modern technika – e két kulcsszóval jellemezhető. Szepessy Béla nyíregyházi grafikusművész, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola Rajz Tanszékének docense akkor úgy fogalmazott: az „eltűnt mesterség”, a hagyományos nyomdászat átmentése révén születtek a munkák a nemzetközi táborban. „A digitális technika korában, amikor a képeknek „szerzőjük nincs, csak feltöltőjük”, a grafikai tábor kézzel foghatóvá tette a fejlett technika előnyéből származó hátrányokat is. Az itt található betűk, minták, jelek, az egyediséget, de egyben a sokszorosíthatóságot is magukban hordozzák: itt helyben sokszorosíthatók, de sehol máshol a világon”- írta értékelőjében Szepessy.

Kassay L. Péter, a Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója jelezte: a munkák Székelyudvarhelyen olyan nyomdagépen készültek Szász György nyomdászmester szakmai vezetésével, amelyen száz éve a Székelyudvarhelyi Hírlapot nyomtatták. A székelyudvarhelyi Tipoker nyomdában megőrzött régi betűkhöz a táborlakók olyan technikával készítették fametszeteiket, ahogy 800 éve is végezték. A tábor ideje alatt pedig egy kisebb nyomdaprést is felállítottak Szárhegyen.

Siklódi Zsolt kihangsúlyozta: ez a tárlat szakmai ínyencség, maximális igényességet, tudást és értékrendet vonultat fel.

Szepessy Béla továbbá rámutatott: az utóbbi években Európa és a világ művésztelepein megfigyelhető az a tendencia, hogy egyetlen tematikára vagy technikára összepontosítanak. Ennek példája ez a tábor, akárcsak a gyergyószárhegyi művésztelepen, a Hargita Megye Tanácsa által támogatott KorKép táborok is, amelyek a Nature Art törekvéseiben alkotnak évről-évre, nemzetközi visszhangot kiváltva.

Kimaradt?