Nádasdy Ádám nyerte a 2020-as Aegon Irodalmi Díjat

Az Aegon Irodalmi Díjat és a vele járó nettó hárommillió forintot Nádasdy Ádám kapja Jól láthatóan lógok itt című verseskötetéért. A díjazott kilétét a járványhelyzet miatt a Facebookon jelentették be.

„Nádasdy Ádám versei úgy szólnak hozzánk, ahogy a barátainkkal beszélgetünk: amikor váratlanul elmondanak valami bizalmasat, és mi tudjuk, hogy most a legtöbb, amit tehetünk, ha meghallgatjuk őket. Csakhogy Nádasdy verseinek olvasásával nem is a szövegekkel, de magunkkal vagyunk figyelmesek: ha odafigyelünk rájuk, magunkról tudhatunk meg valami bizalmasat. A Jól láthatóan lógok itt egy megkapóan eleven verseskönyv a villanófényként felragyogó felismerésekről” – olvasható a 2019-ben a Magvető Kiadónál megjelent kötet fülszövegében.Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, az Aegon Irodalmi Díj zsűritagja így ír a díjnyertes műről: „Nádasdy Ádám sokoldalúsága – több évtizedes egyetemi működése, a nyelvi jelenségekkel való aprólékos és értő foglalkozás és tiszteletet parancsoló műfordítói munkássága, a világirodalom néhányalapművének újrafordítása – eddig önmagának szinte ártó módon háttérbe szorította a jelentős költői életművet. Ez ugyan nem tölt meg hosszú könyvespolcokat, nem is volt sokáig egészen folyamatos, de utolsó, díjazott kötetében mégis figyelemre méltó poétikai váltással megújította a magyar lírának az elmúlással kapcsolatos versbeszédét. Belátó, gyengéd és mégis kihívó kapcsolódást alakított ki Arany János, Ady Endre hagyományához éppúgy, mint a közelmúltban elvesztett Esterházy Péterhez. Modernizálta és átírta patetikus hagyományt. A férfi-férfi szerelem intim feltárulkozásával, vállalásával nagykorúsította a kortárs magyar irodalom egyik új témáját, s tett bátor és bátorító lépést mindenfajta másság elismertetéséért.” 

Nádasdy Ádámmal készült portréinterjúnk itt olvasható. Mint írtuk, a 15 éves Aegon Irodalmi Díj öt döntőse között volt Láng Zsolt Bolyai című regénye is.

Kapcsolódók

Kimaradt?