Erdélyből jelentkeztek legtöbben a Verselő Kárpát-medence online szavalóversenyre

447 pályázat érkezett be a Verselő Kárpát-medence online szavalóversenyre a szombati határidőig. A szavalók a Kárpát-medencén kívülről is jelentkeztek, de Erdélyből érkezett a legtöbb videó, közölték a szervezők.

A Petőfi Sándor Program (PSP) ösztöndíjasai a magyar költészet napja alkalmából hirdették meg az online szavalóversenyt Kárpát-medencei magyar óvodás és iskolás gyermekek részére. Nevezni magyar költők verseivel vagy versrészleteivel lehetett három korcsoportban.

Ami a régiók szerinti elosztást illeti, a pályázatok többsége, 42 százaléka érkezett Erdélyből, 19 százaléka Felvidékről, 13 százaléka Vajdaságból, 7 százaléka Kárpátaljáról, 6 százaléka Magyarországról, ugyanennyi a Partiumból, 2 százalék Bánságból és ugyanennyi Moldvából, 3 százalék pedig a diaszpórából, derül ki a szervezők összesítéséből.A verses videókat három korcsoportban bírálja el a a Kárpát-medence teljes területét képviselő szakmai zsűri. Az 5–8 éves korosztály zsűritagjai: Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színművésznő (zsűrielnök), Simon Boglárka Katalin marosvásárhelyi színésznő, illetve Telekes Péter Junior Príma Díjas, felvidéki származású színész. A 9–13 évesek szavalatait bíráló zsűri: Kubik Anna Jászai Mari- és Kossuth-díjas színművésznő (elnök), Bárdos Ágnes felvidéki szerkesztő, versmondó, valamint Varga Tamás, az Újvidéki Színház színésze. A 14–18 éves korosztályhoz beérkezett pályamunkákat Rubold Ödön Jászai Mari-díjas színművész elnökletével Béres Ildikó kárpátaljai színésznő, illetve a felvidéki illetőségű Béhr Márton színművész értékeli.

A zsűritagok egyébként nem csak értékelnek, hanem verseket is ajánlanak a verseny követőinek a #mindennapraegyvers című rovatban, amely a következő napokban a Facebookon és Instagramon követhető.

A beérkezett videókat április 18-án közzéteszik a Verselő Kárpát-medence YouTube-csatornán, az eredményhirdetést viszont következő hétre, április 25-ére halasztják, ugyanis a pályázatok több mint fele az utolsó két napban futott be, így a videók feldolgozásának munkafolyamata igencsak elhúzódott.

„A beérkezett videókat azért szeretnénk nyilvánosságra hozni, mert örülnénk, ha a pályázók megnéznék egymást, ha tanulnának egymás szavalatából, játékából, azáltal is szélesítve azon fiatalok tapasztalatát, akik kisebb településekről jelentkeztek, és egyelőre gyakorlatlanok a verselés terén. A YouTube csatorna jó felülete lehet a kortársak közötti tudáscserének is” – írják közleményükben a szervezők.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?