TIFF-kóstoló: világbajnok gyermekfilmek Kolozsváron

A TIFF-nél korábban, már május 20-án megkezdődik a fesztivál gyermekeknek szóló programja, az EducaTIFF. A legfiatalabb közönségnek szóló mozik között egy olyan alkotást is vetítenek az előbemutatók hetén, amelyet az idén Oscar-díjra jelöltek.

Az EducaTIFF már ötödik éve a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál szerves része, célja, hogy már egészen kicsi kortól megkedveltesse a minőségi mozit, a moziba járást a gyerekekkel.

Tavaly, 2012-ben az EducaTIFF már túlnőtte Kolozsvár határait, a programot ugyanis a TIFF szülővárosán kívül Nagyszebenben és Bukarestben is megtartották, nagy sikerrel: több mint 2700 gyermek vett részt a három városban a korosztályukhoz illő filmvetítéseken, kurzusokon, alkotóműhelyeken.

Május 20-án, hétfőn a VI-XII osztályosokat várják a Győzelem moziba, ahol a „ParaNorman” című amerikai animációs filmet mutatják be. A „ParaNorman” a 2013-as BAFTA és Oscar díjkiosztók jelöltje volt legjobb animációs film kategóriában. A történet egy olyan kisfiúról szól, aki képes a halottakkal beszélni, így természetesen rá hárul a feladat, hogy megmentse városát a gonosz szellemek és boszorkányok ostromától.

Május 21-én, kedden „Békaarcú Freddy” című dán rajzfilm van műsoron. A cselekmény két pólusán Victor és az őt és barátait terrorizáló Békaarcú Freddy áll. A filmet II-IV osztályos kisdiákok számára ajánlják.

Május 22-én, szerdán az „Nyomot vesztve Afrikában” (Lost in Africa) című, szintén dán filmet vetítik az V-XII osztályosok számára. A játékfilm főhőse egy 11 éves fiú, aki nevelőanyjával Kenyába utazik, és foci iránti rajongása veszélyes terepre csábítja.

A vetítések délelőtt 10 illetve 12 órakor kezdődnek minden nap, a filmeket román nyelvre feliratozzák. Egy jegy ára a tanulóknak 5 lej.

Az EducaTIFF keretében, június 1-jén gyereknapi vetítéseket tartanak, a TIFF ideje alatt (május 31-június 9) animációkészítést, filmkritika írást oktatnak a csemetéknek.

A május 20-22-ei vetítésekre a következő elérhetőségen lehet jegyeket foglalni: Gabriela Bodea projektfelelős, telefon:  0741.064.764, email: gabibodea@cinemavictoria.ro

A részletes program rövidesen elérhető lesz a www.tiff.ro/educatiff webhelyen.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?