Érkezik a Magyarok Romániában sorozat utolsó epizódja

Április 18-án debütál a Magyarok Romániában – 100 év történelem dokumentumfilm-sorozat nyolcadik és egyben utolsó epizódja. A sorozat a trianoni békeszerződéstől napjainkig mutatja be az erdélyi magyarság kisebbségi létének történetét. A befejező rész az 1989-es rendszerváltás utáni korszakra fókuszál.

A Ceaușescu-diktatúra bukása után a magyar nyelvű oktatásért, az államosított javak visszaszolgáltatásáért, az anyanyelvhasználatért, az autonómiáért folyó küzdelmek bebizonyították, hogy a romániai államépítés szempontjából „a magyar kérdés” továbbra is állambiztonsági kérdés maradt.  A demokráciában sem egyértelmű, hogy milyen jogok illetik meg a kisebbségeket. Hogyan lehet ebből kilépni, milyen lehetséges utak rajzolódnak ki az erdélyi magyarság számára? – erre válaszolnak a szakemberek a dokumentumfilm-sorozat utolsó részében.

Az Iskola Alapítvány megbízásából és Bárdi Nándor történész szakmai irányítása alatt mintegy 90 történésszel és szakemberrel készült nagyszabású interjúkból rajzolódik ki az a freskó, amely bemutatja az erdélyi magyarság történelmének utóbbi száz évét. A 200 órányi filmezett nyersanyag, a romániai és magyarországi film- és fotóarchívumok szalagtárából összegyűjtött illusztrációk segítségével, a készítők két éves munkájának eredményeként a sorozat átfogó képet nyújt az eltelt száz évről.

„A Magyarok Romániában egyedülálló, hiszen sosem készült még ennyire átfogó és részletes dokumentumfilm az erdélyi magyar kisebbség elmúlt 100 évéről – ráadásul a történteket objektíven és hitelesen bemutatva a nézők számára. Fontos megemlíteni, hogy magyarok és románok egyaránt közreműködtek a Magyarok Romániában létrehozásában” – hangsúlyozta Nagy Zoltán, az Iskola Alapítvány elnöke. „Köszönöm mindazoknak, akik hozzájárultak a filmsorozathoz! Külön köszönet illeti Bárdi Nándort, a sorozat szakmai irányítóját és Vig Emesét, a dokumentumfilm-sorozat rendezőjét, hiszen kitartó munkájuk nélkül ez nem valósult volna meg” – tette hozzá az alapítvány elnök.

Az első hét epizód ismétlésre kerül az Erdélyi Magyar Televízióban és az 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában Facebook-oldalán április 11. és 17. között, minden este 22 órától. A sorozat befejező része április 18-án, szombaton kerül bemutatásra, szintén 22 órai kezdéssel az Erdélyi Magyar Televízióban és az 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában Facebook-oldalán. További részletek a Facebook-eseményben. Ugyanakkor az első hét rész bárki számára ingyenesen elérhető a Youtube-on és az 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában honlapján és Facebook-oldalán is.

A Magyarok Romániában – 100 év történelem az RMDSZ kezdeményezésére, az Iskola Alapítvány 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában c. projektje keretében valósulhatott meg, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával. 

Kapcsolódók

Kimaradt?