Ki Fortnite-ozhat és ki nem? A videójátékok korhatár-besorolásáról

A kijárási tilalom miatt alaposan megugrott az érdeklődés az egyébként sem gyengélkedő videójátékipar termékei iránt. Legyen az konzol, PC vagy Android: soha nem játszottak többen online, mint mostanában. Viszont most teljesen a technológia előtt sokszor tétován álldogáló szülőre van bízva, hogy mit és hogyan vásárol, illetve hogy milyen korlátozásokat állít fel a gyerkőc PC- vagy konzol-használatára vonatkozóan. Ebben lehetnek segítségére a dobozos játékokon és a digitális vásárlásoknál is jól láthatóan jelzett korhatár-besorolások.

A videójátékok korhatár-besorolási rendszeréhez egyértelműen a filmipar szolgáltatta az inspirációt Európában és Amerikában is – ha single playert játszunk, akkor még elég egyértelmű a helyzet. Csakhogy egyre több opciónk és műfajunk van az online játékhoz, ebben az esetben a helyzetet néhány dolog árnyalhatja: az online/multiplayer játékok besorolhatatlansága/ellenőrizhetetlensége, illetve azok a fránya megvásárolható lootboxok – arról nem is beszélve, hogy a mozgóképipartól eltérően a videójátékipar már egyáltalán nem Hollywood- vagy Amerika-centrikus. Ugyan vannak amerikai gigacégek is dögivel, de az innováció nagyrésze Japánban, sőt Európában is zajlik. Így aztán a jó öreg amerikai mozgóképipari besorolások kissé másképp működhetnek.

Tegyük fel, hogy a házunkban van egy úgynevezett „gaming” PC (legyen az laptop vagy desktop), netán egy játékkonzol (PlayStation, Xbox vagy Nintendo – vásárlási tippünk ide kattintva olvasható), és egyelőre csak dobozos játékokban gondolkodunk. Ha vadiújat vásárolunk az üzletből, akkor viszonylag egyszerű a dolgunk, ugyanis a PEGI (Pan European Game Information, azaz a Egységes Európai Játékinformációs Rendszer) irányelvei alapján minden Európában eladott játék dobozának bal sarkában kötelező módon szerepel egy hatalmas plecsni, ami egy színt és egy életkort tartalmaz, valamint a PEGI címét: www.pegi.info.A PEGI-t az Interactive Software Federation of Europe (ISFE) működteti, és ugyan elvileg csak tájékoztató jellegű, igazából ez lett a de facto használt európai játékbesorolási rendszer (Németországot leszámítva). Ez a PEGI-szám első ránézésre is elég egyértelmű, ha viszont bővebb információt szeretnénk a játék tartalmáról vásárlás előtt, akkor megfordíthatjuk a dobozt, és ott további piktogramok magyarázzák el, hogy pontosan mitől is 18, 16 vagy éppen 12 év felettieknek ajánlott az illető játék. Olvasd tovább a Filmtetten!

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?