Megkezdődött a Magyar Zene Fesztivál Bukarestben

Minden korábbinál több kamaraegyüttes részvételével kezdődött meg kedden Bukarestben a IX. Magyar Zene Fesztivál, amelyet a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Kulturális Központ szervez minden évben fiatal zenészek felkarolása céljából.

 „Kettős a cél: az egyik a magyar zeneszerzők műveinek megismertetése a közönséggel, a másik pedig, hogy minél több magyar zenemű bekerüljön a fiatal román zenészek repertoárjába” – mondta a maszol.ro-nak Kósa András László, a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Kulturális Központ igazgatója. A versenyre bárki benevezhet, a kikötés az, hogy a repertoár negyede magyar zeneszerző műve legyen.

Kedden hat, szerdán hét és csütörtökön négy együttes koncertezik, az utolsó fellépő után, csütörtökön este 20 órától fotókiállítás megnyitón vehet részt a közönség, amíg a zsűri az eredményhirdetésre készül.

Az idén Hubay Jenő-, Popper Dávid-, Dohnányi Ernő- és Mertz Gáspár János-művek is elhangzanak. A versenyre énekesek, zongoristák, csellisták, hegedűsök, fuvolások és gitárosok jelentkeztek, akiknek többsége Bukarestben tanul, de jöttek egyebek között Kolozsvárról, Brassóból és Craiováról is.

A díjazottak Párizsban és Pozsonyban, a Balassi Intézet ottani központjainak a szervezésében nyernek fellépési lehetőséget, és idén először a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem is felajánlott egy koncertlehetőséget díjként.

A verseny zsűrijét Bács Lajos romániai magyar karmester, Tóth István, a fesztivál alapítója, Smaranda Murgan, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem Zeneszerzés, Muzikológia és Pedagógia Karának dékánja, Stan Katalin zenekritikus és Ioan Dobrinescu zeneszerző, a Román Rádió munkatársa alkotja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?