Elindult Anne Frank videonaplója

Videonapló formájában mutatja be Anne Frank naplóját a YouTube-on a hollandiai Anne Frank Alapítvány. Luna Cruz Perez 13 éves színésznő meséli el rövid videókban a 75 éve lágerben elhunyt zsidó kislány történetét.

Az 1944. augusztus 4-ig tartó eseményeket a napló alapján 15 részben mutatja be Anne szemszögéből az alapítvány YouTube-csatornáján. Az amszterdami ház rejtekéből ezen a napon hurcolták el a kislányt és családját a nácik. A sorozattal a fiatalokhoz próbálják közelebb vinni Anne történetét.

Hasonló kezdeményezés az Éva története, a tizenhárom éves korában Auschwitzban megölt nagyváradi zsidó kislány, Heyman Éva naplóját feldolgozó Instagram-oldal, amelyről itt írtunk.

Az első két rész már el is érhető a Youtube-on, ezekben először a vidám, életrevaló kislányt és családját ismerjük meg. Fokozatosan követhetjük végig, ahogyan a zsidók elleni intézkedések miatt szűkül az életterük, majd azt is, amikor már kénytelenek úgy dönteni, hogy elbújnak. Anne ebben a feldolgozásban most a naplóírás helyett a kameráját viszi mindenhová, megosztja velünk, hogy miken mennek keresztül, hogy mit érez, mire vágyik. 

Hollandia német megszállása alatt Anne Frank két évig bujkált egy raktár hátsó traktusában. Itt vezette naplóját, mely 1947-es kiadása óta a Biblia után a világ második legolvasottabb könyve. Az azonban kevésbé ismert, hogy Anne a hátsó traktusban elbeszéléseket és meséket is írt, sőt Cady élete címen még egy regénybe is belekezdett.Anne Frank 1929. június 12-án született Frankfurtban. Családja a nácik hatalomra jutása után Hollandiába menekült. Amszterdamban telepedtek le, ahonnan az ország náci megszállása után sikertelenül próbáltak kivándorolni Amerikába, így 1942-től bujkáltak. Ezt az időszakot örökítette meg naplójában Anne. Utolsó feljegyzése 1944. augusztus 1-jei keltezésű. Három nappal később a náci hatóságok felfedezték amszterdami rejtekhelyüket és elhurcolták a családot. Anne Frank 1945 márciusában, 15 éves korában a bergen-belseni táborban, tífuszjárványban halt meg, alig néhány héttel a láger felszabadítása és a háború vége előtt.

Kapcsolódók

Kimaradt?