Virtuális kiállítás nyílik Anne Katrine Senstad műveiből Csíkszeredában

Legújabb kiállítását a koronavírus-járványra való tekintettel rendhagyó módon virtuálisan mutatja be a csíkszeredai Új Kriterion Galéria. Anne Katrine Senstad norvég származású képzőművész fotó-alapú művei John Golding szavaival élve „új utat nyitottak egy végső, képi valóság vagy bizonyosság, egy abszolút képiség felé”. A tárlat pénteken estétől tekinthető meg, kizárólag online.

A kiállítás ablakot nyit Anne Katrine Senstad érzékelésre, a fény, a szín és a tér fenomenológiájára irányuló, az érzékszerv, valamint a fényképezőgép-lencse optikáján keresztül történő, egész életén átívelő vizsgálódásaira – olvashatjuk a kiállítást bemutató készülő katalógus anyagában. A kiállított munkák kísérletet tesznek arra, hogy különböző újraanyagulási, geometriai és a formaátértelmezési folyamatok révén megragadják mindazt, ami az anyagtalanság és az érzékek tapasztalati tartományán belül húzódik. A forrásokhoz visszakanyarodva a lakott tér, a lényeg és eredet tartományainak újrafogalmazását, átértelmezését, újravizsgálatát tapasztalhatjuk. Közös eredetüknek köszönhetően a kiállítás képei összefüggésben állnak egymással; fények és színek vetületei, amelyek az időn átívelve benépesítik a teret – áll a művésznő munkáit bemutató sajtóanyagban.

Részegh Botond, az Új Kriterion Galéria művészeti vezetője a Maszol érdeklődésére elmondta: a kiállítás képeit még novemberben sikerült New Yorkból Csíkszeredába szállítani. A képek a helyükön vannak, videofelvétel segítségével lesznek majd láthatóak a közönségnek. A művészeti vezető elmondta: alkalmazkodniuk kell a kialakult helyzethez és a szabályokhoz, ám a közönségükkel nem szeretnék teljesen elveszíteni a kapcsolatot, ezért döntöttek a kiállítás megrendezése mellett.

Anne Katrine Senstad Trans/essence című csíkszeredai kiállítása online követhető az Új Kriterion Galéria facebook oldalán április 2-tól május 25-ig a galéria Facebook-oldalán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?