Maradj otthon! - online fesztivál indul erdélyi előadókkal is

Otthonmaradásra és az előírások betartására ösztönzi közönségét, emellett szórakoztat is a Magyarországon útjára indított Maradj otthon! online fesztivál. A kezdeményezésnek erdélyi követői is akadtak, Székelyföldön hasonló virtuális fesztivált terveznek a csíkszeredai és a marosvásárhelyi jazz-fesztiválok szervezőcsapatai.

Ötven szervező, fesztivál, klub, esemény-házigazda az alapítója a Maradj otthon! virtuális fesztiválnak, akik száznál több népszerű előadót, együttest kértek fel, hogy saját felületeiken rendszeresen tegyenek közzé posztokat, filmeket arról, hogy hogyan töltik napjaikat odahaza, készítsenek online közönségtalálkozókat. A fesztivál figyelemmel kíséri és ajánlja azokat a házi koncerteket is, amelyeket az előadók otthonról és stúdióból közvetítenek. Mostanra több mint 100 ezer visszajelzés érkezett a fesztivál eseményére, az oldal több milliós nézettséget generált, pár nap alatt 25 ezer feletti a követők száma, de naponta látványosan bővül azok köre, akik az online eseménysorozat iránt érdeklődnek.Elindult a fesztivál erdélyi változata is. A fesztivál székelyföldi kezdeményezője, Szilágyi Nóra énekesnő, a Csíki Jazz Fesztivál elindítója, a Csíki Játékszín szervezője osztotta meg a Maszollal az események részleteit. „Zenészek, színészek kezdtek készíteni – saját szórakoztatásból is – #maradjotthon-videókat, én pedig elgondolkodtam, hogyan is kéne ezeket összefogni és egy helyen tárolva megosztani, hogy az otthon maradt nézők is szórakozhassanak, ha már nem tudnak előadásokra menni, sőt ki sem mozdulhatnak a házból" – mondta el a szervező.

Az ötletet tett követte, Nóra felvette a kapcsolatot a magyarországi fesztivál szervezőivel, akik készségesen hozzájárultak, hogy az erdélyi események is elindulhassanak ugyanezen a néven. „Szóltam Döme barátomnak (Demeter József, szerk.) Marosvásárhelyen, aki már több mint 10 éve szervez jazz-rendezvényt, hogy indítsuk el ketten. Örömmel vette a felkérést és nekifogtunk munkának” – mesélt a kezdetekről Nóra.

Alakul a közreműködők köre

A szervezők első körben a saját zenész ismerőseiket kérték fel Csíkszeredából, Székelydvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, a Partiumból.„A felkért magyar és román előadók egyöntetűen pozitív választ adtak eddig” – árulta el Szilágyi Nóra.

Szívesen fogadnak mindenféle alkotást, ami pozitív energiát adhat a nézőknek, ami művészetet képvisel és egy kicsit is segít az otthon maradásban. „Nemcsak zenében gondolkodtunk, lehet tánc, vers-, vagy prózamondás, festészet, grafika, tulajdonképpen bármi a lényeg, hogy legyen üzenete” – mondta Nóra. A felkért előadók a tartalmakat saját Youtube-csatornájukra tölthetik fel, ezeket osztják meg az esemény Facebook-oldalán. „Fő célunk mindenképpen az, hogy eltereljük a figyelmet a szorongásról, a pánikról, mert a zene és a művészetek ebben mindig segítenek. Mi pedig - nézőként - segítünk a művészeknek, hogy legyen könnyebb nekik ez az időszak, amíg - érthető okokból - nem állhatnak színpadra” – emelte ki Nóra.

A sort Boldizsár Szabolcs fuvolaművész nyitotta, aki saját szerzeményével lépett a fesztivál közönsége elé. Hamarosan érkezik Koszorús Krisztina „Koszika” videója is, aki szintén elfogadta a felkérést. A szervezők továbbra is várnak mindenkit, aki szeretne részt venni ebben „vírusölő" virtuális kezdeményezésben. „Lazán hagyjuk a menetrendet, lássuk, hogyan mozdulnak rá az emberek. Ha majd sok videó lesz, idővel megpróbáljuk rendszerezni és előre bejelenteni őket. Most a legfontosabb, hogy segítsünk otthon maradni egymásnak” – összegzett az énekesnő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?