Díjak Halmos Béla emlékére: táncház-szervezők és prímások jelölését várja a Hagyományok Háza

Ötödik alkalommal lehet ajánlást tenni a Halmos Béla-vándordíjra és -emlékéremre. A Hagyományok Háza az egész Kárpát-medencéből és a diaszpórából is vár előterjesztéseket. Az elismeréseket a díjazottak a Táncház Napján vehetik át a Zeneakadémián, közölték.

2020-ban, az eddigi évekhez hasonlóan, a Halmos Béla-vándordíj, valamint a Halmos Béla-emlékérem kuratóriuma felhívást tesz közzé a nevezett elismerésekre való jelölésre.A Hagyományok Háza honlapján olvasható szempontok alapján a meghirdetők a jelöltek szakmai életrajzát és maximum egyoldalas szakmai ajánlását elektronikusan várják a hhbk@hagyomanyokhaza.hu címre április 8-ig. Jelöltet ajánlhat természetes és jogi személy, illetve nem jogi személyként működő szakmai szervezet is az egész Kárpát-medencéből és a magyar diaszpórából. A díjazottak az elismerésüket május 10-én, a Táncház Napján vehetik át a Zeneakadémián.

2015-ben, a IV. Táncház Napján rendezett gálán a Zeneakadémia nagytermében először adták át a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. A jeles esemény hagyományt teremtett: egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét, Barbarossa János munkáját veheti át – egy évi használatra – minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján.  

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a Halmos Béla-emlékérmet a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek ítéli oda.

Az elmúlt években a vándordíjat olyan kiváló prímások kapták, mint Lipták Dániel, Horsa István, Nyitrai Tamás, Mihó Attila és Csonka Ferenc, az emlékérmet pedig Ötvös Györgyi, Virágvölgyi Márta, Simoncsics János, Henics Tamás és Havasréti Pál vehették át.

Kapcsolódók

Kimaradt?