Helikoni megemlékezés Áprily Lajosra

Áprily Lajosra emlékeznek születésének 125-ik évfordulóján Marosvécsen a Helikoni írók leszármazottainak idei, augusztusi találkozóján. A szervező Helikon – Kemény János Alapítvány két napos rendezvénysorozatra várja a leszármazottakat és az irodalom iránti érdeklődőket augusztus 24-25-én.helikon marosvecsi kastely ae 02

Kastélysorsok Erdélyben

A marosvécsi találkozót minden évben egy-egy évforduló, jeles személyiségre való megemlékezés jegyében szervezik. Korábban Kós Károlyra, Kemény Jánosra, Dsida Jenőre, Kuncz Aladárra, a helikoni írók találkozójának 85-ik évfordulójára emlékeztek. Az idén Áprily Lajos születésének 125-ik évfordulójának alkalmából két napos rendezvénysorozatra kerül sor.

Augusztus 24-én, pénteken este hat órakor a marosvécsi művelődési házban a Kastélysorsok Erdélyben című dokumentumfilmet vetítik le, amit egy beszélgetés követ az erdélyi kastélyokról. Meghívott előadó Kovács András művészettörténész.

A Helikon - Kemény János Alapítványt 2000 májusában jegyezték be Marosvásárhelyen báró Kemény János fia, Kemény Miklós kezdeményezésére. Az alapítvány célja a két világháború között működő marosvécsi Helikon közösséghez tartozó írók kulturális örökségének megőrzése és népszerűsítése, Kemény János és a helikoni közösség tagjai munkáinak újrakiadása. A célok közt szerepel továbbá egy emlékpark létesítése Marosvécsen a helikoni közösség tagjainak emlékére, valamint a Kemény János emlékház az író személyi tárgyainak, bútorainak, fényképeinek és más dokumentumok összegyűjtése. Az alapítvány gyűjti mindazon írók műveit, akik tagjai voltak a Helikonnak, valamint más, rájuk vonatkozó okiratokt, kritikákat és más megjelent sajtótermékeket.
A jeles napok, szimpóziumok, kiállítások, irodalmi előadások megszervezése, a fiatal írók támogatása, illetve egy monográfia és jubileumi kiadványok megvalósítása, jubileumi plakettek alkotása is a tervek között szerepel, ahogy az egykori Helikon-napok folytatásaként író-találkozók szervezése, jeles közéleti személyiségekkel, alkotó táborok létesítése a fiatal tehetségeknek.

A marosvécsi Kemény-kastélyról Simonffy Katalin tanítványaival készített filmet a Média tábor keretében. A televíziószerkesztő, egyetemi tanár a maszol.ro-nak elmondta, a vécsi kastélyt az oral history műfajában mutatják be. “Azokat kérdeztük, akik jártak a kastélyban, valamikor dolgoztak ott, ismerték annak lakóit, vagy valamilyen módon kötődnek hozzá. A kastélyt a falu szemével láttatjuk” – magyarázta Simonffy Katalin.

Áprily Lajos a helikoni asztalnál

Augusztus 25-én, szombaton a várkertben, a Helikoni asztal körül emlékeznek a jelenlevők. Nagy Miklós Kund, a Helikon – Kemény János Alapítvány alelnöke a maszol.ro-nak elmondta, odavárják Kányádi Sándort is, aki Áprily Lajosról, életéről és költészetéről tart előadást. Az egybegyűlteket a program szerint Ördögh Ferenc, Marosvécs polgármestere, Benkő Mihaly református lelkipásztor köszönti. Középiskolás diákok Áprily-verseket adnak elő. Ezt követően Kemény János síremlékénél és a helikoni asztalnál koszorúkat helyeznek el.helikoni asztal ae

Délután a református egyház tanácstermében Áprily Lajos költészetéről szerveznek beszélgetést, majd a helikoni írók leszármazottainak találkozójára kerül sor.

Délután öt órakor Rekita Rozália és Jancsó Miklós bemutatja az Áprily-versekből összeállított  műsort.

A református templom megtekintésével és közös áhítattal ér véget a rendezvénysorozat.

Helikoni leszármazottak találkozója

A helikoni leszármazottak találkozóján rendszeresen részt vesznek Szentimrei Jenő leszármazottai, ahogy Járosi Andor, Kacsó Sándor, Kovács László, Makkai Sándor és Makkai László, Kós Károly rokonai, illetve Kuncz Aladár, Nagy Dániel és a tiszteletbeli helikoni tag Csia Lajos bibliakutató utódai, Áprily Lajos oldalági leszármazottai. A szervezők minden évben várják további leszármazottak jelentkezését, hogy személyes emlékeiket megosztva még érdekesebb és színesebbé váljon a találkozó.

Kimaradt?