Kirúgatja magát Kátai István, a Kolozsvári Magyar Opera színművésze

Munkaviszonya felbontását kéri a Kolozsvári Magyar Opera igazgatóságától Kátai István. A színművész a kulturpart.ro portálon közölt sajtónyilatkozatában döntését azzal indokolta, hogy a szerződését és a munkakörülményeket megalázónak és elfogadhatatlannak tartja.

Kátai felidézi: az intézmény vezetősége korábban felkére, hogy 2013. április 1-jétől legyen a Kolozsvári Magyar Opera szerződéses tagja. A Valahol Európában című musical egyik főszerepével bízták meg. Május 4-én azonban, a darab rendezőjével, Béres Lászlóval egyeztetve lemondta a főszerepet.

Döntéséről írásban tájékoztatta az opera vezetőségét is, ám szereplemondását Szép Gyula igazgató nem fogadta el. „Nap mint nap megalázó helyzeteket kreál, hogy fogást találjon rajtam. Napok óta kérem, hogy szüntesse meg az ellenem elindított hadjáratot, ne írjon ki többet próbára és kommunikálja a közönség felé, hogy a 2013. június 16-i bemutatót nem én játszom. Ez a mai napig nem történt meg” – állítja Kátai.

Szereplemondását a színművész azzal magyarázza, hogy a próbafolyamat alatt nehéz és elfogadhatatlan körülmények közt dolgozott, amit többször szóvá tett, de érdemi változás nem történt az ügyben. Arra hivatkoztak, hogy a szerepfelkérése időpontjában tudta, hogy az opera nem mindig tudja biztosítani a megfelelő körülményeket.

Döntésében az is közrejátszott, hogy a szóban tett szerződési ajánlat köszönő viszonyban sincs sem tartalmában, sem összegszerűségében azzal, amit a Valahol Európában próbák megkezdése után aláírattak vele. „Döbbenten vettem tudomásul, hogy diplomás művészként, két évtizedes szakmai múlttal a szerződésben beígért első kategóriás fizetés helyett (melynek bruttó összege 2800 Ron) a törvényre hivatkozva érettségivel alkalmaztak, melynek bruttó összege 1085 Ron” – írja.

Mivel a próbák már elkezdődtek, a szerződést aláírta, mert ígéretet kapott, hogy civil szerződéssel a hiányzó összeget pótolják, ez azonban nem történt meg. „Az én feladatom az lett volna, hogy eljátsszam a rám bízott szerepet "tehetségem és legjobb tudásom" szerint. Sajnos olyan körülmények és feltételek közt, amit a Kolozsvári Opera számomra biztosítani kíván, ez lehetetlenség. Ezért a mai nappal kértem a munkaviszonyom megszüntetését” – fogalmaz Kátai István.

Névjegy. Kátai István színész, a kulturpart.ro ügyvezető igazgatója, kulturális menedzser; 1997-ben végzett a Marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetemen; 1997 és 2002 között a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház tagja; 2002 és 2009 között a Honvéd Színház tagja, 2006-tól művészeti vezetője; 2013. április 1-jétől a Kolozsvári Magyar Opera szerződéses tagja.

Szép Gyula: Kátai zavarosan viselkedik

Az operaigazgató szerint a konfliktus onnan indult, hogy a próbákon való viselkedése miatt a rendező nem óhajtott együtt dolgozni Kátai Istvánnal. „Egyszer már lemondta a szerepet, s miután kiírtuk próbára, visszajött, és tagadta, hogy visszaadta volna a szerepet. Ahányszor beszéltünk, annyifélét mond, tehát nagyon zavarosan viselkedik” – mondta a maszol.ro-nak vasárnap Szép Gyula.

Megerősítette, valóban kiírta próbára a színművészt, de ezt meg kellett tennie. „Alkalmazásban van, meg kell jelennie a munkahelyén, már csak azért is, hogy tisztázzuk, hogyan tovább” – magyarázta.

Az igazgató szerint nem igaz, hogy az opera ígéretei szerint civil szerződéssel pótolta volna ki Kátai fizetését, hanem lakástámogatásra tettek ígéretet. Mint mondta, a színművészt csak középiskolás végzettségűeknek járó fizetési kategóriában tudták alkalmazni, mert az operában a szólistának zeneakadémiai végzettségűnek kell lennie.

„A lakástámogatást ezek után már nem ígérem, arról volt szó, hogy leénekli a három előadást. Jövő héten el fogom dönteni, mennyit ér nekünk az, hogy csak felkavarta az opera életét. Amióta helyettesítettük, a próbák normális légkörben zajlanak” – nyilatkozta Szép Gyula.

Kimaradt?