Járhatóvá válhatnak a szászkézdi parasztvárba vezető titkos alagutak

Európai támogatások segítségével tennék járhatóvá Szászkézd 14. századi parasztvárát a falu központjával összekötő két titkos alagutat, jelentette be Ovidiu Şoaită polgármester.

A terv az, hogy az ostrom idején használt titkos járatokat a turisták számára is járhatóvá tegyék. A Maros megyei falu elöljárója szerint restaurálnák az 50-60 méter hosszú, a parasztvár mögé vezető, és a falu központjában található kúton keresztül megközelíthető alagutat, és rekonstruálnának egy másik, néhány száz méteres járatot is, amely a hagyomány szerint a templommal kötötte össze az erődítményt, írja az Agerpres hírportál.A 14. században épült, ma már romos parasztvár restaurálását 2019 júliusában már elkezdték, 8,5 millió lejes európai uniós támogatással. A következőkben turistacélponttá fejlesztenék az Óriások Várát is, ami a néphagyomány szerint a parasztvárral átellenben állt. Az erődítmény nyomait a régészek is igazolták, és i.e. 2500 -1800 közötti periódusra datálták.

Szászkézden az UNESCO világörökségi listáján is szereplő 14-15. századi szász erődtemplom is található. Ovidiu Şoaită polgármester szerint az ideális az lenne, ha a látványosságok helyreállításával, népszerűsítésével el lehetne érni, hogy a turisták két napot is eltöltsenek a faluban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?