Nem félnek ironizálni, kritizálni, tabukat döntögetni – közeleg a 17. Erdélyi Humorfesztivál

Az elkövetkezendő négy évben leaszfaltozzák azokat a színpadokat, amelyeken fellépnek – ha netán focipályán szerepelnek, azt is –, valamint megnövelik azon falunapok költségvetését, amelyeknek meghívottai – sorolták fel humoros „kampányígéreteiket” hétfő délelőtt a 17. Erdélyi Humorfesztivál szervezői. A kolozsvári sajtótájékoztatón igazi „kampánylégkör" alakult ki: a Rhédey Kávéház alagsorában a politikusokat kifigurázva ismertették a közelgő esemény programját, meghívottait. Kiderült, minden eddiginél fesztiválosabb Humorfesztet terveznek, a hagyományos programot új és interaktív eseményekkel kiegészítve.

Barabás Csongor István főszervező kiemelte, nem véletlen a sajtótájékoztató időpontja, hiszen pontosan egy hónap múlva, április 2-5. között rajtol a 17. Erdélyi Humorfesztivál, a fórum, ahol nem félnek górcső alá venni a politikai, közéleti, társadalmi kérdéseket, nem félnek kritikát megfogalmazni, ironizálni, tabukat döntögetni és szarkasztikusnak lenni. Hozzátette, arra buzdítja az érdeklődőket, hogy „éljenek állampolgári kötelezettségeikkel, és vegyenek részt a fesztiválon”. A napi díj 35 lejbe kerül, A-kártyával kedvezményesen 30 lejbe, a bérlet ára pedig 49 lej, ami A-kártyás kedvezménnyel 44 lej csupán – tudtuk meg a szervezőktől

András Előd humorista úgy vélekedett, komoly program illik a majdnem nagykorú humorfeszthez, így a tizenhetedik kiadást magyarországi támogatás erősíti. Ennélfogva a humorfesztivál zenével fűszerezett, valódi fesztivállá alakul, hiszen a Dumaszínház humoristái, Janklovics Péter és Elek Péter előadják Zenebuzik című műsorukat, amely voltaképpen egy zenetörténeti stand up.

György Botond humorista elmondása szerint, a „Humorfesztiválnak olyan stabil programja lesz, hogy akár kormányra is léphetnének vele”. Kijelentését azzal magyarázta, hogy a „tradíciókban gazdag” programkínálatot a Szomszédnéni Produkciós Iroda biztosítja, de fel fog lépni Zsók Levente egykori csíkdánfalvi kultúrigazgató, Vass Csaba „poénágyús”, Felméri Péter, „aki koszorút helyez szülőháza elé” és András Előd, aki „már amennyire lehet, 56 kilójával emeli a rendezvény színvonalát”. A meghívottak színes palettája jelzi, hogy a hazai vagy itthoni gyökerekkel rendelkező humoristák felvonultatására törekednek a szervezők – tudtuk meg a sajtótájékoztatón. Mindemellett 15 év után újra a humorfesztiválra látogat Nagy Bandó András is, hogy fellépésével „mindenki igényét kielégítve” egy másik korosztályt is megszólíthassanak.

A parádés sajtótájékoztatón arra is fény derült, hogy a 17., már-már nagykorú humorfesztivál teljesen új programmal indul: interaktív, kötetlen műsort terveznek ismert és elismert erdélyi személyek részvételével. A Gyertek le Humorfesztre elnevezésű interaktív programnak a Rhédey pince biztosít teret, házigazdája pedig György Botond lesz. Lényege, hogy a Kolozsváron és Erdélyben ismert személyiségek, médiaszereplők részvételével két csapat kerül egymással szembe, és a 3-3 fő különböző feladatokban – activityben, kvízkérdésekkel és ügyességi feladatokkal – mérheti össze tudását, kreativitását. Nem marad el a humoros QuizNight sem, amelyet péntekre időzítenek, valamint a Nest slam poetry estje sem – világosítottak fel a szervezők.

„Reméljük, hogy a Hunornak van humorérzéke, mert mint látják, a humornak van Hunorérzéke” – tette hozzá András Előd humorista, aki az esemény arculatát, plakátjait is ismertette: mint kiderült, néhány betűjében különbözik csupán az államelnök-választás kampányelemeitől. Azt is megerősítették, az RMDSZ számára kulcsfontosságú ez az esemény, hiszen olyan közeget biztosít az erdélyi magyar humorkedvelő társadalom számára, amely hiánypótló, egységbe szervezi és intézményesíti az erdélyi humort, „így a humoristák nem kell munkanélkülinek álljanak, és van egy olyan hely, ahol a humort közösen képviselhetik”.

A kifigurázás egyébként nemcsak a választásokra irányult: megkapta a magáét a Transindex, az Átlátszó Erdély, a Székelyhon és a Maszol is, ugyanis a sajtótájékoztató idejére Traktorindexszé, Homályos Transzilvániává, Kételyhonná és Szubszollá változott mindahány, és jellemző kérdésfeltevéseiket is kiparodizálták a szervezők.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?