Meghalt Rusz Lívia grafikus, képregény-művész, Csipike figurájának megalkotója

Hosszú betegség után, szerda este, 89 éves korában elhunyt Rusz Lívia grafikus, képregény-művész, tette közzé Facebook-oldalán a Magyar Karikatúra Szövetség. Ő alkotta meg Fodor Sándorral a nemzetközi sikert arató Csipike, a törpe alakját, és Tolkien-mesét is illusztrált.

Rusz Lívia 1930. szeptember 28-án született Kolozsváron, a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Intézetben 1955-ben végzett. Több száz színes rajza illusztrálta az 1957-től megjelenő Napsugár gyermeklapot, itt jelent meg első képregénye A két nagyokos címmel 1969-ben. Az év legszebb könyve bukaresti kiállításain 1968-ban bronzérmet, 1969-ben ezüstérmet, 1970-ben dicsérő oklevelet nyert.

 

Dolgozott az Irodalmi Könyvkiadónak, a Kriterionnak, a Ion Creangă Könyvkiadónak, az Editura Muzicală zeneműkiadónak, az Anima-film stúdiónak.

1963-ban alkotta meg Csipike alakját, Fodor Sándor  számos fordítást megért meséihez készült rajzai nemzetközi sikert arattak.Dolgozott az Irodalmi Könyvkiadónak, a Kriterionnak, a Ion Creangă Könyvkiadónak, az Editura Muzicală zeneműkiadónak, az Anima-film stúdiónak.

A román képregények között 1966-ban mutatkozott be A furulya és kancsó (megjelent az Arici Pogonici-ban) és Óz, a nagy varázsló (megjelent a Cravata Roșiéban) mesékhez készült munkáival. Lucia Oltenau román írónővel közösen teremtették meg Mac és Cocofifi alakjait.

Megrajzolta Verne Kétévi vakációját (1968, megjelent a Napsugárban), Kempelen Farkas sakkautomatájának történetét (1970, A turbános titka; megjelent a Napsugárban), és illusztrációival gazdagította J. R. R. Tolkien A hobbit (Szobotka Tibor fordításában A babó) című meséjének román fordítását, amely 1975-ben jelent meg a Ion Creangă Kiadónál.1987 végén Budapestre költözött és a következő évben kiadta a negyvenoldalas Nem mind arany, ami fénylik, majd a Miskali közbelép című képregény-kötetét. 1988-tól együttműködött Kiss Ferenc forgatókönyv-képregényíró és gyűjtővel, közösen alkották meg a Prométheusz, a rosszmájú jótevő című mesét, a Dörmögő Dömötör című gyermeklapban pedig megjelent Kalamajka kalandjai című sorozatuk. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?