Szabó István nem veszi át a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját

Nem veszi át Szabó István, a nemzet művésze a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját, miután kitüntetését többen kifogásolták ügynökmúltja miatt. Az elismerést pénteken a Magyar Mozgókép Szemlén adták volna át az Oscar- és Kossuth-díjas rendezőnek.

Szabó István döntését a Magyar Filmakadémia Egyesület közölte, hozzátéve, hogy azt tiszteletben tartja és tudomásul veszi.

Szabó István életműdíjával kapcsolatban Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója február elején nyílt levelet írt Kásler Miklós miniszternek, Fekete Péter államtitkárnak, Káel Csaba kormánybiztosnak és L. Simon László fideszes képviselőnek, kifejtve, hogy felháborítónak tartja a filmrendező kitüntetését, mert „Képesi Endre” fedőnevű ügynökként 1957 és 1963 között jelentett környezetéről.

A Magyar Filmakadémia január végén hozta nyilvánosságra, hogy Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó színészek és Szabó István rendező pályáját életműdíjjal jutalmazza; az ünnepélyes díjátadó a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlén pénteken lesz a Pesti Vigadóban.

(Címlapkép: MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?