Székelyföld Napok: szakmai vita a szimbolikus térhasználatról

Konferenciát tartanak Csíkszeredában a Székelyföld Napok keretében 2013. május 15-én, szerdán 14 órától. Az előadások, szakmai viták témája  a székelyföldi térségben zajló szimbolikus térhasználat, annak formái, eseményei (emlékművek, szobrok, helyi ünnepek, névadási gyakorlat).

Helyszín: Hargita Megyei Kulturális Központ , Pinceklub. A konferencia szervezője: Dr. Bodó Julianna egyetemi tanár. Közreműködő intézmények: Hargita Megyei Kulturális Központ, KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja, Sapientia EMTE Társadalomtudományi Tanszék.

Nem csupán székelyföldi jelenség, hogy a fizikai terek belakásakor megszaporodnak a szimbolikus tartalmak, fölértékelődik a helyi, térségi identitás. Miközben kapcsolódunk a globális folyamatokhoz is, ezzel párhuzamosan fölerősödik a helyi és regionális terekhez való kapcsolódás igénye. Az emberek tradíciókat keresnek és találnak, újraértékelik a közösségi cselekvési formákat, a térhez való viszonyban előtérbe kerülnek a szubjektív elemek, egyre nagyobb szerepet kapnak a térségi kapcsolathálók. Az emberek  – írja Cristopher Ray – cselekvési lehetőségeket keresnek és találnak a maguk számára olyan fizikai terekben, amelyekhez az érzelmek és az érdekek mentén szorosan kötődnek. A helyi, regionális identitások építése nem csupán kulturális kérdés, hanem egyben fontos fejlesztéspolitikai lehetőség…

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?