Farsangbúcsúztatás volt a Beszterce-Naszód megyei Cegőtelkén is

Eredeti helyén rendezték meg az idei télűző mulatságot Cegőtelkén, ahol az esemény több évtizedes hagyománnyal rendelkezik. A február 22-én megszervezett farsangbúcsúztatáson részt vett a falu apraja nagyja, volt maskarás felvonulás, élő zene, muzsikusok és fúvószenekar, lakodalmas jelenetek, bábuégetés, néptánc, farsangi fánk és palacsinta, valamint igazi farsangi bál is – számolt be közleményében a Besztercei Madisz. 

Az ősi tavaszváró ünnephez sok néphagyomány kapcsolódik, főként a farsang utolsó három napja az, amit leginkább kihasználtak a szórakozásra. Ebben az időszakban a bálok mellett voltak mulatságok külön a gyerekeknek, külön az asszonyoknak, a fiataloknál pedig ez az ismerkedés időszaka is volt.

A farsang vízkereszt napjától (január 6.) a húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart. Régen a farsang volt a lakodalmak legfőbb időszaka. Ez minden évben mozgó dátum, a legkésőbbi időpontja március 10-re eshet. Mindig attól függ, hogy mikor van húsvét vasárnapja. Hamvazószerda 2020-ban február 26-ra esik.

Idén, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Besztercei MADISZ, a Pro Hereditatem Egyesület, a cegőtelki RMDSZ, a cegőtelki Református Egyház és a cegőtelki Fúvószenekar a lakosokkal közösen újra felelevenítették a régi farsangi szokásokat és egy hangulatos télbúcsúztató és tavaszköszöntő ünnepséget szerveztek, a Megyei Kultúrközpont, a Beszterce-Naszód Megyei Tanács, a magyarországi Nemzeti Együttműködési Alap, valamint a Communitas Alapítvány támogatásával.

A felvonulás a falu alsó részéről, a „tanya végéről” indult. Itt a Besztercei MADISZ Csipet-Csapat színjátszó csapat tagjai, a cegőtelki fúvószenekar, a Zselyki Hagyományőrző Csoport és a helyi lakosok felsorakoztak, majd Fekete Leo, vajdaszentiványi zenekarának muzsikálására elindultak a kultúrotthonhoz.

Menet közben a színjátszó kör vidám, humoros lakodalmi jeleneteket adott elő, amelyeket az időközben a keresztútnál csatlakozó Besztercei Vadrózsa Néptánccsoport és a Zselyki Hagyományőrző Csoport, különféle néptáncokkal gazdagított. Emellett a közönség soraiból is akadtak olyanok, akik táncra perdültek Fekete Leo együttesének nótáira.

A cegőtelki kultúrotthon előtt, a hagyományokhoz híven a lakodalmi menet véget ért, az „ifjú párt” összeadta, annak rendje és módja szerint a pap és a polgármester, majd bábuégetés következett. Idén Pistukát égették el Cegőtelkén, amely a telet szimbolizálta. Az időjárás mintha mindenről tudott volna, a legszebb arcát mutatta a farsangolóknak, hiszen egész szombaton hét ágra sütött a nap. A farsangi menet végén a kultúrotthon zsúfolásig megtelt a néptánccsoportok előadására. Az est egy hagyományos, jótékonysági, hajnalig tartó farsangi mulatsággal zárult, ahol a talpalávalót a Toto-Band biztosította, Ferenczi Arnold szervezésében.

Azoknak, akik idén nem vehettek részt a farsangon, azt üzenik a szervezők, hogy ne szomorkodjanak, hisz terveik szerint jövőre is megrendezik a télűző mulatságot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?