Méltó főhajtás Aradon: szobrot avattak Szántay Lajos néhai főépítésznek

Arad néhai jeles főépítészének, Szántay Lajosnak avattak egész alakos szobrot szombat este a Maros-parti városban.

Az Aradon született és alkotott (1872. február 20.–1961. március 8.) Szántay – a város mai arculatát meghatározó – munkásságának kései elismerése ez, mert bár az építész nevéhez több mint 80 bérpalota, középület és lakóház, illetve ipari létesítmény fűződik, az építész emlékét halála után 50 évig nem ápolta méltóképpen az utókor.

Kilenc évvel ezelőtt helyezték el tiszteletére az első emléktáblát Bognár Levente aradi alpolgármester kezdeményezésére, aki 2017-ben indítványozta a szobor állítását is. Ebben partnerre talált Gheorghe Falcă akkori polgármesterben, jelenlegi európai parlamenti képviselőben, akivel együtt leplezték le szombaton a 220 centiméter magas bronzalkotást, amely a Kultúrpalota lépcsősorának tetején, az oszlopcsarnokban kapott helyet.

„Sokan mondták előttem, hogy ha csak ezt az egy épületet tervezte volna, akkor is szobrot érdemelt volna. Az aradi Kultúrpalota szépsége egyedülálló a régióban” – indokolta az ünnepségen Bognár Levente a helyszínválasztást. Emellett azért is találó volt a döntés, mert Szántay művészien játszott hegedűn, több évtizedig tagja volt az aradi filharmonikusoknak, és az Állami Filharmónia a Kultúrpalotában működik, Európa-hírű akusztikájú hangversenyterme tavaly kapott új orgonát. Bognár Levente szerint az önkormányzat mindvégig nyitott volt a magyar személyiség szobrának felállítása iránt, és az épület átadásának centenáriumára, 2013-ra tervezett de csak 2018-ban befejezett restaurálás tulajdonképpen a mostani szoborállítással tekinthető teljesnek.

A néhai építészt szmokingban, cilinderrel a kezében ábrázoló szobor alkotója Kocsis Rudolf aradi művész, akinek több köztéri szobra is látható a városban. Egy 1906-ban, az evangélikus (az aradi köznyelvben: a vörös) templom – amelynek tervezője és kivitelezője szintén Szántay volt – átadóján készült fotográfia ihlette meg a szobrászt.

„Ugyanabban a pózban látható, mint a fényképen. Több korabeli fotót is tanulmányoztam, és az elegancia volt rá a jellemző, szinte nincs is olyan fotó, amelyiken ne lenne a fején vagy a kezében a cilinder” – mondta Kocsis Rudolf. A Szántay-szobor az első olyan köztéri műalkotás Aradon, amely a kortárs irányzatot követve talapzat nélkül készült el, tehát a járókelők szintjén áll, odamehetnek hozzá, közelről megcsodálhatják, közös fényképet készíthetnek vele – hangsúlyozta a művész.

A szoboravató után Szántay Lajos munkásságát bemutató emlékkiállítást rendeztek a Kultúrpalota előcsarnokában, amit ünnepi hangverseny követett a koncertteremben.

(Nyitóképen: Gheorghe Falcă volt polgármester és Bognár Levente alpolgármester leplezte le a szobrot; előtérben az alkotó, Kocsis Rudolf szobrászművész | A szerző felvételei)

Kapcsolódók

Kimaradt?