Rúzsos puszi, ördögölelések: így búcsúztak a farsangtól Gyergyószárhegyen

Játékkal, mókával, sok vidámsággal és zenével köszöntek el a farsangi időszaktól a Hargita megyei Gyergyószárhegyen összegyűlt hagyományőrző csoportok szombaton. A 28. alkalommal megszervezett eseményen tucatnyi község képviseltette magát Kászonaltíztől Gyergyóditróig.

Kora reggeltől érkeztek a résztvevőket, érdeklődőket szállító autóbuszok a gyergyószéki nagyközségbe. A hivatalos kezdésre színes forgataggá álltak össze a különböző helyről érkezők, hogy aztán nyakukba vegyék és muzsikával, énekszóval, kacagással töltsék meg a település utcáit. Egy-egy csoport különböző útvonalon vonult végig Szárhegyen, és időről-időre tréfás jelenetekkel szórakoztatta önmagát és az érdeklődőket.

A helyiek nem voltak hálátlanok, az egyébként régi hagyományokra építkező produkciók szereplőit terített asztalokon sorakozott bőséges étel-ital fogadta. Főtt krumpli, túró, szalonna, kolbász, zsíros kenyér és az elmaradhatatlan farsangi fánk állt a tányérokon, meleg tea, forralt bor gőzölgött a lábasokban, mindenki ehetett-ihatott kedvére.

Nehéz volt rúzsos puszi, orvosi vizsgálat, vagy ördögöktől kapott ölelések nélkül megúszni a napot, de senki nem is akart kibújni a „felelősség” alól. Álpapok osztották bőséggel az áldást, jósasszonyok kutatták a tenyerekbe írt sorsok útjait, és Szárhegyen sem talált gazdára a híres-nevezetes kászoni bika.

A zenészek kitartóan húzták, fújták az ismert dallamokat, a vonuló fiatalok pedig énekeltek, meg-meg állva táncoltak. Délutánhoz érkezve újra összegyűltek a csoportok és egy nagy közös tánccal, valamint a mulatságokat jelképező nagybőgő eltemetésével búcsúztak a farsangtól és egymástól.

Kapcsolódók

Kimaradt?