Grafikáit állítja ki Vetró András szobrászművész egy kolozsvári kávézóban

Vetró András szobrászművész először állít ki kávézóban: a kolozsvári L'Autre Café-ban csütörtök este hat órától nyílik meg a grafikai tárlata.

Vetró András Temesváron született 1948-ban, édesapja, Vetro Artúr mesterségét folytatva szobrászművész lett, és a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán tanult. Több mint tizenhat önálló tárlata volt már, harminc szabadtéri szobra van kiállítva, a belterekben elhelyezett szobrainak száma pedig meghaladja az ötvenet. Többször állított ki feleségével, Bodoni Zsuzsa grafikus- és festőművésszel közösen, illetve több mint 100 csoportos kiállításon szerepelt munkáival. Románia mellett Magyarországon, Ukrajnában, Szlovákiában és Szlovéniában is találhatóak általa mintázott köztéri szobrok. Kolozsváron 2018 őszén volt egyéni tárlata a Művészeti Múzeumban.

Bár elsősorban szobrászművész, rendszeresen rajzol is. Mint megtudtuk, egykori egyetemi tanára ajánlotta neki, hogy minden nap legalább tíz krokit készítsen, és ő megfogadta a tanácsot: hétvégente, újév első napján és karácsonykor is rajzol.

A L'Autre Café működtetői, Márkos Tünde és Lőrincz Gyula kérték fel arra, hogy a szobraihoz kapcsolódó rajzokat a nagyvilágnak is bemutassa Kolozsváron, magukat a szobrokat viszont ezúttal – a helyszűke miatt – nem állítja ki, mondta el Vetró András. Hozzátette, hogy számos kávézóban megrendezett kiállítástt látott, és ezek mindig nagyon szimpatikusak voltak számára. Ő maga eddig csak galériákban és múzeumokban állított ki, ezért kihívás volt számára egy ilyen térben elhelyezni az alkotásait, ahol a résztvevők egy ital mellett mélyebben megvizsgálhatják a műveket.

Vetró András kiemelte: mindig nagy megtiszteltetés számára Kolozsváron kiállítani, ugyanis itt nőtt fel, és úgy érzi, így visszaadhatja a városnak azt, amit ő kapott tőle.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?