Észak-Korea – magyar szemmel

Lukács Csaba újságíró és Marossy Géza riporter abban az országban járt, ahova nagyon keveseknek sikerül eljutniuk: Észak-Koreában, a világ legzártabb és legkeményebb diktatúrájában. Élményeikről, tapasztalataikról Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában tartanak beszámolót.

Mi van és mi látható valójában abból, ami a világ utolsó „vasfüggönye” mögött történik Észak-Koreában, melynek hivatalos neve: Koreai Népi Demokratikus Köztársaság? Igaz-e, hogy saját időszámításuk van (az „alapító atya”, Kim Ir Szen születési évétől, 1912-től indul az észak-koreaiak új időszámítása), azaz manapság a 101. esztendő hétköznapjait élik? Igaz-e, hogy rendszeresen ismétlődő éhínség pusztít az országban? Igaz-e, hogy a fociválogatottjuk, mely az 1966-os labdarúgó világbajnokság negyeddöntőjében alulmaradt Portugáliával szemben (miután 3-0-ra vezettek!), testületileg bányába került kényszermunkára? Igaz-e, hogy ugyanez a sors várt a 2010. évi világbajnokságon ugyancsak Portugáliával szemben kieső focicsapat tagjaira? Igaz-e, hogy – amiként egy román újságíró hírt adott róla – a vörös zászlókkal feldíszített építőtelepeken az értelmiségiek helyszíni énekléssel „segítik” a munkások erőfeszítéseit? Igaz-e, hogy kedvenc autójuk a Dacia? Igaz-e, hogy Phenjan a világ legtisztább városa? Igaz-e, hogy milliók sínylődnek koncentrációs táborokban?

Igaz-e, hogy egy újabb nukleáris hatalommal néz szembe a világ? Egy a világtól elzárkózó és elzárt országról sok minden – és mindezek ellenkezője is elképzelhető. Nos, ezúttal nemcsak a képzelőerőnkre támaszkodhatunk, hiszen Lukács Csaba, a Magyar Nemzet c. napilap újságírója és Marossy Géza, a Duna TV operatőre néhány napja érkezett vissza az éppen atomháború kirobbantásával fenyegetőző ázsiai országból, így friss információkkal és számos fényképpel szolgálhatnak a nagyközönségnek helyszíni élményeikről. Milyennek látta két magyar fiatalember (akiknek erdélyi származásuk révén a Ceausescu Romániája által kínált „élményeket” is volt alkalmuk megtapasztalniuk) a kommunizmus utolsó fellegvárát?

Ezt tudhatják meg mindazok, akik 2013. május 14-én, pénteken, ellátogatnak a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében 18 órától sorra kerülő vetítésre és élménybeszámolóra.

Közönségtalálkozókra kerül még sor 2013. május 14-én 18 órától Csíkszeredában a Tilos Kávéházban, illetve 2013. május 15-én Gyergyószentmiklóson a Művelődési Központban, 19 órai kezdettel.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?