Világszerte olvasták József Attila műveit a 12. Nemzetközi Felolvasómaraton keretében

József Attila műveket olvastak fel a költő születésének 115 évfordulója alkalmából kedden mindazok, akik csatlakoztak a 12. Nemzetközi Felolvasómaratonhoz. A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár által megszervezett eseményen tíz országból közel 36 ezren olvastak fel.

A világ tíz országából, Románia 16 megyéjéből hallgattak a Kájoni János Könyvtár felhívására, és ragadtak könyvet (notebookot, e-bookot, telefont…) a kezükbe, hogy a magyar irodalom előtt felolvasással tisztelegjenek. Az előzetes bejelentkezések alapján az idei felolvasók létszáma 36 ezer fő körül alakult, legtöbben Hargita és Maros megyéből jelentkeztek. Világszerte még közel négyezren csatlakoztak a felolvasáshoz, voltak jelentkezők Magyarországról, Felvidékről, Kárpátaljáról, Németországból, Belgiumból, Svédországból, Angliából, az Amerikai Egyesült Államokból és Kanadából is.

A maraton központi helyszínére, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe délelőtt 10 órára érkeztek az első felolvasó csoportok és a hivatalos megnyitót követően Csíkszereda iskolái, intézményei adták egymásnak a stafétabotot. A felolvasást a ROLE zenekar versmegzenésítései színesítették.

Újdonságként hatott, hogy a csíkszeredai József Attila Általános iskola harmadik és negyedik osztályos tanulói flashmobbal csatlakoztak a felolvasómaratonhoz. A 2020-ban megalapításának 30. évfordulóját ünneplő iskola igyekszik megragadni azokat az alkalmakat, amikor a gyerekeket kiviheti a város közterületeire, és részt vehetnek különböző eseményeken, kulturális rendezvényeken, így kezdeményezték a keddi flashmobot is az iskola pedagógusai – tudtuk meg Both Virág tanítónőtől. Az iskola 3-4. osztályos tanulói József Attila De szeretnék, Altató és Kertész leszek című verseit szavalták, illetve énekelték el a Csíki Játékszín előtti téren.

Az esemény főszervezője a Kájoni János Megyei Könyvtár volt, a rendezvényt Hargita Megye Tanácsa támogatta.

Kapcsolódók

Kimaradt?