Csűrdöngölő találkozó a Székelyföld Napokon

Több száz néptáncos – a legapróbb gyermekektől a majdnem-felnőttekig – gyűl össze immár huszonharmadszor Csíkszeredában, hogy közös találkozón ünnepelje a székely népi hagyaték értékeit és továbbvivőit. A XXIII. Csűrdöngölő gyermek- és ifjúsági néptánc találkozó idei újdonsága, hogy a egész ideje alatt a Hargita Megyei Tanács épületének két termében folyamatosan lesz táncház és tánctanítás. A találkozó időpontja: csütörtök, május 16.

„Ahogy az már hagyománnyá vált, elődeink táncainak, dalainak, hagyatékának legfiatalabb éltetői Pünkösd ünnepe előtt találkozhatnak, idén május 16-án, csütörtökön” – áll a szervezők szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. A május 10-e és 17-e között zajló Székelyföld Napok keretében a táncosok ezres nagyságrendben gyűlnek össze egy nagy seregszemlére a megyeháza előtti felújított téren, a legapróbbaktól a már szinte felnőtt-korúakig, megmutatni országnak-világnak, de leginkább egymásnak legjobb tudományukat.

„Buzdító sikerélmény számukra a közönség szeretete, ösztönző kihívás egymás fellépésének megtekintése ... és gyakran azok, akik ma még csak nézők, a gyerekek, fiatalok beállnak maguk is jövőre egy csoportba, a felnőttek elviszik gyerekeiket táncolni. Így lesznek, leszünk egyre többen” – állítják a kezdeményezők.

Az idei találkozó újdonsága, hogy a fellépések egész ideje alatt a Megyei Tanács épületének két termében folyamatosan lesz táncház és tánctanítás.

A rendezvényen fellép a Hargita Együttes is. A már több mint ötvenszer sikeresen bemutatott János vitéz, avagy a hős gyönyörűséges utazása és csodálatos megérkezése című műsort láthatja újra a közönség, ezúttal úgy, hogy a záró tündértáncba bekapcsolódnak a Csűrdöngölő fiatal táncosai is.

Programtervezet

10 óra - Megnyító

10.15 óra - I.rész - Néptánccsoportok bemutatkozása

13 óra - János vitéz c. előadás

14 óra - Közös tánc

14.30 óra - II.rész  - Néptánccsoportok bemutatkozása

A rendezvény helyszíne a Szabadság tér, rossz idő esetén a Városi Művelődési Ház.

Házigazda a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.

A találkozó főszervezője az András Alapítvány, támogatói és társszervezői: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Erőforrás Minisztériuma.

 

 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?